Λιβύη: Αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών στην Ντέρνα

0
16

 

Δυνάμεις, οι οποίες πολεμούν στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ωστόσο ένα αεροσκάφος συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων αυτών τη Δευτέρα.

Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, εξαπέλυσαν ένα αεροπορικό πλήγμα στην περιοχή Χέι Αρμπαμίγια στη Ντέρνα, που αποτελεί θέατρο εχθροπραξιών ανάμεσα στο ΙΚ και άλλων ισλαμιστών μαχητών.

Αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη επιβεβαίωσε ότι έγινε αεροπορική επιδρομή στη Ντέρνα, σε μια περιοχή που ελέγχει το ΙΚ. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να πει ποια ήταν η έκταση των ζημιών ή εάν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών.

«Ένα αεροσκάφος του ΕΣΛ, ένα MiG-23, συνετρίβη λόγω ενός τεχνικού προβλήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Αμπντουλκαρίμ Σάμπρα, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο μαχητικό τρίτης γενιάς είχε λάβει μέρος στις επιδρομές στη Ντέρνα. «Ο πιλότος κατάφερε να διαφύγει και είναι καλά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Λιβύη έχει περιέλθει σε χαοτική κατάσταση εξαιτίας της σύγκρουσης δύο παρατάξεων, η καθεμιά από τις οποίες έχει συστήσει δική της κυβέρνηση και υποστηρίζεται από πρώην αντάρτες οι οποίοι είχαν πολεμήσει από κοινού για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που όμως ακόμη δεν έχει σχηματιστεί εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους των δύο αντίπαλων παρατάξεων, ούτε έχει αναλάβει την εξουσία στην Τρίπολη, όπως προβλέπεται.

Στη Λιβύη καταγράφονται συχνά επιδρομές αεροσκαφών αγνώστου ταυτότητας εναντίον θέσεων τόσο ισλαμιστών, όσο και των τζιχαντιστών του ΙΚ, που προσπαθούν να καταλάβουν τη Ντέρνα και ήδη κατέχουν τη Σύρτη, κατά μήκος των λιβυκών ακτών στη Μεσόγειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here