Λιβύη: Κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στη Σύρτη – Προπύργιο των Τζιχαντιστών

0
18

 

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν την Πέμπτη στην πόλη της Σύρτης, το σημαντικότερο προπύργιο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια της Λιβύης. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο (Πέμπτη απόγευμα) ένας εκπρόσωπός τους, προσθέτοντας πως μάχες εξακολουθούν να βρίσκονται  σε εξέλιξη.

«Οι δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη Σύρτη. Βρίσκονται στο κέντρο, όπου συνεχίζονται οι μάχες με το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Γάσρι.

«Η επιχείρηση δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ χρόνο ακόμη. Θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την απελευθέρωση της Σύρτης μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, λιβυκά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την ακτή της Σύρτης, εμποδίζοντας κάθε πιθανή προσπάθεια των τζιχαντιστών να διαφύγουν από τη θάλασσα εν μέσω της εκκαθαριστικής επιχείρησης των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η πόλη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, περικυκλώθηκε από όλες τις πλευρές, επισήμανε ο Ρίντα Ίσα, επικεφαλής των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στην κεντρική Λιβύη.

«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν ολόκληρη την ακτή της Σύρτης. Αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές) δεν μπορούν να διαφύγουν διά θαλάσσης», είπε ο Ρίσα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αεροσκάφη των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας βομβάρδισαν νωρίτερα θέσεις του ΙΚ στο κέντρο της Σύρτης. Στοχοθετήθηκε κυρίως η περιοχή όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο Ουαγκαντούγκου, όπου οι τζιχαντιστές είχαν εγκαταστήσει ένα κέντρο διοίκησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here