Λιγότερη λιτότητα υποσχέθηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

0
38
PORTUGAL ANTÓNIO COSTA

 

O νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, υποσχέθηκε σήμερα να σπάσει «τον φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Όπως είπε μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, θα θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση των ανισοτήτων που θα επιτρέψουν να υπάρξουν υγιείς βάσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όπου επικράτησε ο απερχόμενος συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος όμως έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να απαρνιούνται τις επικριτικές τους θέσεις σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αντόνιο Κόστα είπε ότι σχεδιάζει «να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σε εκείνο του φαύλου κύκλου της λιτότητας που το μόνο που έκανε ήταν να επιδεινώσει τα οικονομικά, τα κοινωνικά, ακόμα και τα δημοσιονομικά προβλήματα». Παρ΄όλα αυτά προσέθεσε, «αυτή η εναλλακτική πολιτική θα είναι ρεαλιστική και συνετή».

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα. Εκτιμά ότι δεν έχουν πλήρως επαλειφθεί οι φόβοι «σχετικά με την πολιτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα» της κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here