Λιου: Πάρτε όλοι τις δύσκολες αποφάσεις για να λυθεί η κρίση το δυνατόν συντομότερο

0
4

 

Αν και οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις έχουν καλέσει εδώ και καιρό όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες.

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τζακ Λιου ζήτησε να βρεθεί μία λύση προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να μην υπάρξει νέα κρίση.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Τζακ Λιου, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, σημειώνοντας ότι οι Ελληνες έχουν κάνει ήδη πολλά και πρέπει να κάνουν περισσότερα, όπως και ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός.

«Όλα τα μέρη με διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος στην συζήτηση, από έξω, παρόλο που θεσμικά δεν είναι ο ρόλος μας, εύχομαι να είμαστε βοηθητικοί και να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα.

Ο κ. Λιου ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και να μην οδηγηθούν οι συνομιλίες σε κατάρρευση που θα οδηγούσε σε κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν.

«Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)», τόνισε.«Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν με ισχυρή αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν σύντομα διότι νομίζω ότι είναι στο καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας σε μια συγκυρία, στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διαφορά», είπε ο κ.  Λιου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here