Ντάισελμπλουμ: Επιπρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων

0
6

 

 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Eurogroup, o πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει νέο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη για την τελική συμφωνία και μετά το χρέος. «Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν εντολή να δουλέψουμε και να κάνουμε την ανάλυση για το χρέος και να εξετάσουμε τις πιθανές εναλλακτικές. Αυτό δεν θα περιλαμβάνει ονομαστικό κούρεμα και οι σχετικές προβλέψεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού«, σημείωσε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχει αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους.

«Ελπίζω να υπάρξει συνάντηση την επόμενη Πέμπτη», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανέφερε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την εφαρμογή τους.

«Το πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν χρειαστεί. Αυτός ο έκτακτος μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί και θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός». Υπογράμμισε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» για την οριστικοποίηση των έκτακτων μέτρων και των μηχανισμών που θα ενεργοποιούσαν την εφαρμογή τους.

«Οι θεσμοί μας έχουν ενημερώσει ότι είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τον έκτακτο μηχανισμό», επιβεβαίωσε, ενώ επεσήμανε πως «έχουν μειωθεί τα ανοιχτά θέματα» και ότι η συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς είναι «ισχυρή και παραγωγική».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατέφυγε στο twitter πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου και ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος κι ανακοίνωσε πως θα συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here