Λουδοβίκος των Ανωγείων: Πιστεύω στον Τσίπρα, θα τα καταφέρει

0
27
Ο γνωστός και ως «Βάρδος της Κρήτης» μιλά στο aixmi.gr ενόψει και των δύο εμφανίσεών του τις παραμονές των Χριστουγέννων στην Αθήνα, στον ΙΑΝΟ (18 & 19 Δεκεμβρίου), όπου θα μας συστήσει τα λιγότερο γνωστά του τραγούδια.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μας μιλά και για το «ποδόσφαιρο» που παίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξηγεί γιατί, αν και παρατηρεί απαισιοδοξία, αυτός παραμένει αισιόδοξος, μιλά για τη μουσική που παράγεται σήμερα. Τι έχει να πει για τη παρέμβαση βαρβάρων στον τάφο του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης; Πως αποτιμά το 2015 που σύντομα μας εγκαταλείπει και τι περιμένει;
– Λέτε πως μέσα από το τραγούδι φαίνεται ότι η η ζωή είναι μια γιορτή όπου όλοι είμαστε καλεσμένοι. Ωστόσο, σημειώνετε ότι όπως το οξυγόνο είναι για όλους, η έκπτωση δεν έχει σταματημό. «Και καλά γνωρίζουμε πως ‘Ποτέ μια κατηφόρα δεν βγάζει στην κορφή'». Τελικά είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;
Είμαι απλά ένας παρατηρητής που κάνω ανάγνωση μιας πραγματικότητας και αφού κατανοήσω τι συμβαίνει πατάω σταθερά για την κορυφή. Αυτή, να ξέρετε, χαμηλώνει όταν την ανεβαίνεις. Μόνο τότε κατεβαίνει. Αυτό κάνουμε τώρα. Δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος. Απλώς διαπιστώνω πράγματα. Ο καθένας από εμάς -λχ εσύ σαν δημοσιογράφος και εγώ σαν μουσικός- οφείλει να «κρατά» την πατρίδα από τη θέση του ώστε να μην «μπάζει».
– Κάνετε συχνά λόγο για εκπτώσεις στην Τέχνη. Παράγεται σήμερα ποιοτική μουσική;
Η Τέχνη δεν σταμάτησε ποτέ να παράγεται. Και τώρα που η εποχή είναι πολύ δύσκολη, η Τέχνη παίζει ρόλο στο να αναδείξει τη σπουδαιότητα του ολίγου. Να αναδείξει το μέγεθος του ολίγου. Η έκπτωση της Τέχνης δεν υπάρχει παρά μόνο στα «σκυλάδικα». Ο πραγματικός άνθρωπος των Τεχνών, είτε ποιητής είτε μουσικός είτε ζωγράφος είτε συνθέτης, στέκεται πάντα στο ύψος του, δεν χαμηλώνει. Η έκπτωση γίνεται σε ένα περιβάλλον που υπάρχει η τάση να εμπορευματοποιείς οτιδήποτε – να πουλήσεις οτιδήποτε. Θεωρώ, δηλαδή, ότι ένας σοβαρός άνθρωπος της Τέχνης δεν θα κάνει έκπτωση εκεί. Θα πάρει ένα μπουκάλι γάλα και ένα ψωμί να περάσει μια μέρα, αλλά δεν θα κάνει καμιά έκπτωση στην Τέχνη του.
– Προ ημερών βάρβαροι βεβήλωσαν τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι κάτι ακόμα που καταδεικνύει την πολιτισμική ένδεια του τόπου μας;
Ακριβώς έτσι είναι. Αυτός ο άνθρωπος που το έκανε δεν περιέχει τίποτε εντός. Δεν μπορείς να τα βάζεις με τέτοιο όνομα, με τέτοια ιστορία. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι είναι κάποιοι βλάκες οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Υπάρχει ένα μέρος ανθρώπων που «κατοικούν» σε αυτήν την ποιότητα. Αυτό δεν χαρακτηρίζει μια ολόκληρη κοινωνία, φυσικά. Γιατί, ειδικά ο Καζαντζάκης, είναι μια περίπτωση ανθρώπου που μιλάει στην Ιστορία.
– Τι λησμονείτε από το χρόνο που οσωνούπω μας εγκαταλείπει, και τι προσδοκάτε από τον επόμενο;
Αυτός ο χρόνος δεν «έζησε» ούτε έξι μήνες. Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο χρόνος πέρασε σαν να ήταν 6-7 μήνες. Ο ένας «πλάκωνε» τον άλλο… Πλέον, πιστεύω ότι αν ο καθένας μας μπορούσε να κάνει «οροφή» των απαιτήσεών του το απαρέγκλιτο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
– Πως βλέπετε τη διακυβέρνηση Τσίπρα;
Καταρχήν εγώ πιστεύω ότι κανείς πρωθυπουργός δεν θέλει να τα πάει άσχημα. Εγώ πιστεύω στον Τσίπρα, τον θεωρώ άνθρωπο πολύ έντιμο, με καινούργιο βλέμμα. Ξέρω ότι όταν παίζεις ποδόσφαιρο κάνεις και πίσω μπαλιές, βάζεις και αυτογκόλ. Προσπαθεί να δει τι θα γίνει. Δηλαδή, π.χ. όταν μπεις σε ένα κατεστραμμένο σπίτι και λες «ρε παιδιά θα δούμε τι θα κάνουμε;» αυτό -και μόνο που το λες- βγάζει αισιοδοξία… Επιπλέον, ποιός Έλληνας έγινε καλύτερος τα τελευταία χρόνια απέναντι στο κράτος; Πες μου έναν. Ο καθένας κοιτάει να κρύψει από την εφορία, να δει «πώς θα την κάνει», «πώς θα πάρει μια επιδότηση». Ωστόσο πιστεύω εντέλει ότι επειδή ο Τσίπρας έχει αποκτήσει κύρος στο εξωτερικό, βλέπω ότι τον αποδέχονται σαν προσωπικότητα, ελπίζω ότι θα κάνει κάτι – νομίζω ότι θα τα καταφέρει.
– Τι θα ακούσουμε προπαραμονές Χριστουγέννων στον Ιανό;
Θα κάνω μια αναδρομή στα τραγούδια μου, κυρίως σε αυτά που δεν έχω τραγουδήσει πολλές φορές, τραγούδια τα οποία περιμένουν σαν τα ρούχα στη ντουλάπα. Που, όταν πας να βάλεις ένα πουκάμισο, κάποια σου λένε «βάλε με και μένα καμιά φορά βρε παιδί μου»… Τα τραγούδια αυτά έχουν το ίδιο επίπεδο και ποιότητα. Όλο αυτό όμως θα είναι κυρίως δύο μουσικο-ποιητικές βραδιές, στις οποίες θα κάνουμε χιούμορ, το πιο ακριβό πράγμα – που έχουμε ανάγκη σήμερα, και δεν μπορούμε πάντα να το έχουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι βλέπουμε π.χ. σήριαλ και δεν μπορούμε να γελάσουμε… Αυτό είναι απελπιστικό. Εδώ στην Κρήτη είναι αλλιώς. Πας σε ένα καφενείο, πετάει κάποιος μια ατάκα και πεθαίνουν όλοι στα γέλια.Θα φέρω στην Αθήνα αυτόν τον αέρα. Θα έρθω πάνω και θα πω τι βλέπω εδώ κάτω. Πως θα τοποθετηθούμε απέναντι στην κρίση.

…Δύο παραστάσεις στον ΙΑΝΟ που χαμηλόφωνα θα «μιλήσωμε» για τις αλήθειες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο…

Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO.
–Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00–

*Follow on Twitter: @VagLiak

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓαλλία: Σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή
Επόμενο άρθροΒερναρδάκης: «Συγγνώμη, ψήφισα λάθος για τον Χρυσαγίτη…»
Ο Βαγγέλης Λιακόγκονας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζοντας αυτοματισμό – τηλεπικοινωνίες αποφάσισε να στραφεί τελικά στην επικοινωνία εισβάλλοντας στη δημοσιογραφία, σπουδάζοντάς την, και τελικά «παντρεύοντάς την» με τα νέα μέσα. Είναι φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έκανε πρακτική άσκηση καλύπτοντας ρεπορτάζ αυτοδιοίκησης σε τοπικά έντυπα και ενημερωτική εκπομπή στο TV Magic Πειραιά. Συμμετείχε στην εκπομπή ζαχαροπλαστικής του Mega «Γλυκές αλχημείες». Έχει εργαστεί ως συντάκτης πολιτιστικών –και μη- στηλών στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στον ΑΝΤ1. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2016 εργάστηκε στο Mega Channel, αρχικά για την καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ''Κοινωνία ώρα ΜEGA'' και εν συνεχεία για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Από τον Ιούνιο του 2016 και έως σήμερα εργάζεται στον ΑΝΤ1. Αρθρογραφεί στο aixmi.gr από την ίδρυσή του.