Λυκούδης: Ενδιαφέρουσα, αλλά όχι ελκυστική πολιτικά η ΝΔ του Μητσοτάκη,

0
6

 

Την άποψη ότι η Κεντροαριστερά, αν θέλει να υπάρξει, έχει υποχρέωση να συναντηθεί, εκφράζει ο Σπ. Λυκούδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως πολιτικός χώρος καθίσταται ενδιαφέρουσα η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά πολιτικά δεν είναι ελκυστική, γιατί «η Αριστερά κινείται σε διαφορετικούς δρόμους».

Σε συνέντευξη του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο κ. Λυκούδης χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα τη νέα πρόταση της Φ. Γεννηματά για τη συγκρότηση εξαρχής του σοσιαλδημοκρατικού πόλου και επισημαίνει ότι το Ποτάμι, στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου «πρέπει να αποσαφηνίσει, τι είναι και τι θέλει» και να καθορίσει τις συμμαχίες του χωρίς να χάσει την ταυτότητά του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη

Κύριε Λυκούδη, γιατί, κατά την άποψή σας, η εκλογή του φιλελεύθερου Κυρ. Μητσοτάκη, προκάλεσε τόσες «αναταράξεις» στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Η εκλογή Μητσοτάκη δημιουργεί εξ αντικειμένου νέα κατάσταση συνολικά στην πολιτική σκηνή. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις νομίζω πως αναδιαμορφώνουν τις στρατηγικές τους και αυτό το βρίσκω λογικό. Αφού εμφανίζεται τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση, για πρώτη φορά ισχυρή πιθανότητα εναλλακτικής, προς τον Αλ. Τσίπρα, κυβερνητικής λύσης, είναι λογικό το θρυμματισμένο πολιτικό σκηνικό να αναστοχάζεται. Πολύ περισσότερο είναι λογικό να προβληματίζεται ο λεγόμενος μεσαίος χώρος, όταν με βάση τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη θα επιχειρηθεί στροφή -και μάλιστα με πιθανότητες επιτυχίας- της ΝΔ προς αυτόν τον χώρο. Η Κεντροαριστερά επομένως (δεν είναι ιδιαιτέρως δόκιμος ο όρος, αναφέρομαι όμως για να συνεννοηθούμε) έχει υποχρέωση αν θέλει να υπάρξει, γιατί την έχει ανάγκη ο τόπος και η ισορροπία της πολιτικής ζωής, να συναντηθεί, να διατυπώσει και την δική της ιδιαιτερότητα και να επιβεβαιώσει τον χρησιμότατο ρόλο της στις εξελίξεις.

Σας αιφνιδίασε η πρόταση του Ιασ. Φωτήλα για συμπόρευση του Ποταμιού με τη ΝΔ, τη στιγμή, μάλιστα, που ο εν λόγω βουλευτής προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς; Είναι και στην Αριστερά ελκυστική η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη;
Η ΝΔ είναι η μεγάλη συντηρητική παράταξη με την ιδιαίτερη δική της διαδρομή στη νεώτερη πολιτική ιστορία. Είναι ένας αντίπαλος πολιτικά χώρος, που έχει όμως πάντα τον σεβασμό μας. Με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ΝΔ δημιουργεί αναμφισβήτητα ευρύτερο ενδιαφέρον για την Αριστερά, σε όλες της τις εκδοχές νομίζω. Ενδιαφέρουσα λοιπόν ως πολιτικός χώρος η ΝΔ ναι, ελκυστική πολιτικά όχι. Η Αριστερά κινείται σε διαφορετικούς δρόμους.

Για ποιο λόγο, κατά την άποψη σας, το Ποτάμι δέχεται «πιέσεις», τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Ο «μεσαίος» χώρος, στον οποίο τοποθετείται το Ποτάμι, δέχεται εξ αντικειμένου πολιτική πίεση από τη διαφαινόμενη επιχείρηση διείσδυσης σ’ αυτόν του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά επίσης, όλα δείχνουν, και του Αλ. Τσίπρα. Ο ευρύτερος δημοκρατικός χώρος υπήρξε πάντα στην Ελλάδα στοιχείο πολιτικής ευθύνης και ισορροπίας και γι’ αυτό ιδιαιτέρως χρήσιμος. Ο σημερινός του κατακερματισμός διευκολύνει τις στρατηγικές επιδιώξεις του δίπολου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψή του. Γι’ αυτό και η «πίεση» και προς το Ποτάμι και προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπω όμως να υφίσταται την οποιαδήποτε πίεση το Ποτάμι από το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτό το σχήμα είναι φανερό ότι δεν έχει πείσει. Δεν αποτέλεσε τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ.

Μιλάτε προσωπικά για την ανάγκη συγκρότησης μιας «μεγάλης δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής παράταξης». Ποια κόμματα ή κινήσεις έχουν θέση σε αυτή; Συμπεριλαμβάνετε και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;
Η συγκρότηση της Προοδευτικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης, το νέο, δηλαδή και μεγάλο, μπορεί να περιλάβει τα κόμματα, τις πολιτικές κινήσεις, τους ανένταχτους δημοκρατικούς, πολιτικά φιλελεύθερους, σοσιαλιστές και αριστερούς πολίτες που πιστεύουν σε μια μεγάλη αναγεννητική πορεία της χώρας πέρα και μακράν από την Εθνολαϊκιστική Αριστερά και την παραδοσιακή Δεξιά.
Η εκσυγχρονιστική αντίληψη του Κυρ. Μητσοτάκη για τη ΝΔ (περιμένουμε βεβαίως να την δούμε) δεν νομίζω ότι αλλάζει συνολικά τον χαρακτήρα της ιστορικής συντηρητικής παράταξης της Ελλάδας.

Πρόσφατα χαρακτηρίσατε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Φ. Γεννηματά για τη συγκρότηση ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει σε αυτές τις διεργασίες να συμμετάσχει και το Ποτάμι;
Η νέα πρόταση της Φ. Γεννηματά για τη συγκρότηση εξαρχής και με νέο τρόπο του σοσιαλδημοκρατικού πόλου, αυτού που συνήθως αποκαλούμε Κεντροαριστερά, είναι καταρχήν η αποδοχή της άποψης ότι το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είχε συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η απάντηση στο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου για την ενότητα του χώρου. Στις συνεχείς εκκλήσεις της κ. Γεννηματά προς το Ποτάμι «ελάτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία είναι ο τρίτος πόλος», το Ποτάμι απαντούσε αρνητικά διότι εκτιμούσε, και ορθώς, ότι αυτή η «συμπαράταξη» ήταν απλώς μια -θεμιτή κατά τα άλλα- διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και τίποτα περισσότερο. Βρήκα ενδιαφέρουσα τη νέα πρότασή της, αν και απολύτως ασαφή, ακριβώς γιατί αναγνώριζε ότι το προηγούμενο «συμπαραταξιακό» εγχείρημα δεν έπειθε. Ο δημοκρατικός μεταρρυθμιστικός χώρος πρέπει να βρει τον δρόμο της συμπόρευσης και της ενότητας. Το πώς δεν είναι εύκολο να διατυπωθεί. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Αλλά είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός χρόνος δεν είναι απεριόριστος και τον τρίτο πόλο τον έχει ανάγκη η χώρα.

Ο Στ. Θεοδωράκης παραπέμπει κάθε συζήτηση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Εκτιμάτε ότι μπορεί το Ποτάμι να βγει από το Συνέδριό του με ένα καθαρό στίγμα, τόσο σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες του όσο και την ιδεολογική του κατεύθυνση;
Στα συνέδρια των κομμάτων που είναι κορυφαίες διαδικασίες συζητιούνται τα πάντα. Πολύ περισσότερο που σε ένα Συνέδριο σαν αυτό του Ποταμιού τον Φεβρουάριο, που είναι περίπου ιδρυτικό, τα ζητήματα της πολιτικής του ταυτότητας και του στρατηγικού προσανατολισμού του, καθώς επίσης και η διατύπωση της εναλλακτικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι τα κατ’ εξοχήν θέματα προς συζήτηση. Το Ποτάμι πρέπει να αποσαφηνίσει, τι είναι και τι θέλει.

Δεν πίστεψα ποτέ στις πολιτικές προφητείες
Θα έχετε ακούσει τον προβληματισμό πολλών, που υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε μία φάση ανασύστασης ολόκληρου του πολιτικού φάσματος και πως υποχρεωτικά το Ποτάμι θα πρέπει να καθορίσει τις συμμαχίες του. Ειδάλλως, λένε, αν επιλέξει μια αυτόνομη πορεία δεν θα έχει λόγο και ρόλο ύπαρξης. Συμμερίζεστε αυτούς τους προβληματισμούς;
Η ερώτηση περιλαμβάνει μια λαθεμένη αντίληψη που υπάρχει σε αρκετό κόσμο. Ότι, δηλαδή, ένα κόμμα αν αναζητά και διαμορφώνει συμμαχίες χάνει την ταυτότητά του. Κορυφαίο λάθος. Βασικό στοιχείο της πολιτικής κάθε κόμματος είναι η πολιτική των συνεργασιών και αυτό δεν του στερεί ούτε ίχνος της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας του. Κάλλιστα ένα κόμμα μπορεί να έχει με την αυτόνομη πορεία του και μέγιστο ρόλο και λόγο ύπαρξης. Αν σε μια εκ βάθρων ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού εκτιμήσει ένα κόμμα ότι μπορεί μαζί με άλλες δυνάμεις να συμπράξει στην ίδρυση ενός νέου φορέα, αυτό βεβαίως είναι άλλο πράγμα. Οι εξελίξεις στη χώρα βεβαίως τρέχουν και εγώ δεν πίστεψα ποτέ στις πολιτικές προφητείες. Άρα, περιμένω και παρατηρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here