Μάικ: Λαμπραντόρ που διακρίνει κρίσεις και επιληπτικά επεισόδια

0
30

 

Σε λίγους μήνες ο Μάικ, ένα κουτάβι λαμπραντόρ θα γίνει ο «φύλακας-άγγελος» της Ασπασίας Μπόγρη.  Πρόκειται για τον πρώτο στην Ελλάδα σκύλο-βοηθό για άτομα με αναπηρίες. Η ιδιαίτερη ικανότητά του δεν εντοπίζεται σε αυτό που πολλοί έχουμε δει, δηλαδή να οδηγεί τυφλούς σε δύσβατους δρόμους και να τους βοηθάει να διασχίζουν πολυσύχναστες λεωφόρους αλλά έχει εκπαιδευτεί να ανιχνεύει κρίσεις, επιληπτικά επεισόδια και να προειδοποιεί εγκαίρως οικεία πρόσωπα.

Η Ασπασία βρίσκεται τους τελευταίους 20 μήνες στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus στη Λάρισα ύστερα από τη δολοφονική επίθεση από τον πατέρα της που την πυροβόλησε εξ’ επαφής. Η Ασπασία αναπνέει και καταπίνει χωρίς μηχανική υποστήριξη και επικοινωνεί κάνοντας κινήσεις με το κεφάλι της.

Το κουτάβι εκπαιδεύεται για να ειδοποιεί τη μητέρα της Ασπασίας,  Σπυριδούλα Φατούρου για ό,τι συμβαίνει στο κορίτσι.

Η κ. Φατούρου δηλώνει: «Ο Μάικ, αυτό το υπέροχο κουτάβι λαμπραντόρ θα εκπαιδευτεί για ένα χρόνο περίπου και είναι ο πρώτος σκύλος – βοηθός που ουσιαστικά τον φέρνει η Ασπασία. Τώρα έρχεται τη μυρίζει και αργότερα θα χρησιμοποιήσουμε και ρούχα της Ασπασίας. Δεν είναι κατοικίδιο, θεωρείται σκύλος εργασίας, που θα προλαμβάνει και θα μας ενημερώνει εμένα ή κάποιο νοσηλευτή. Θέλω πάντως να πω πως αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στην Ελλάδα».

Η εκπαιδεύτρια του Μάικ Έλενα Παλάγκα έχει εξειδίκευση στα σκυλιά – βοηθούς για άτομα με ορατές και αόρατες αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες), είναι καλλωπίστρια σκύλων και σύμβουλος πένθους και απώλειας ζώων με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here