Μαξίμου: Με υπογραφή ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. οι ανισότητες του ασφαλιστικού

0
6

 

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαπολύει με non paper το Μαξίμου με αφορμή το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατηγορώντας τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «πασχίζουν» να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως όψιμους υπερασπιστές της κοινωνικής ασφάλισης.

Κύκλοι του Μαξίμου σπεύδουν να τονίσουν ότι οι τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχει την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «ρητά και ξεκάθαρα».

Υπογραμμίζουν ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2014, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την τρόικα, δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Χαρακτηρίζουν «ωμό ψέμα» το επιχείρημα ότι η μείωση αυτή των εισφορών θα προκαλούσε αναπτυξιακή έκρηξη και θεαματική αύξηση της απασχόλησης. «Η μόνη πραγματική επίπτωση της μείωσης των εισφορών ήταν η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων» σημειώνουν.

Έκτοτε, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, κάποιοι από τους θεσμούς έχουν δηλώσει τουλάχιστον ότι η πολιτική που επέβαλλαν στην Ελλάδα υπήρξε αποτυχημένη και καταστροφική. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική, αρνούνται να κάνουν κάτι ανάλογο» αναφέρουν.

Μάλιστα, σχολιάζουν ότι «τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται σήμερα να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις».

Οξύνοντας την κριτική τους κατηγορούν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι «ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί» κάτι που όπως λένε φάνηκε από την στάση των κομμάτων αυτών στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

«Πρόκειται για έναν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτικισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί την ελάχιστα εποικοδομητική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό» αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Επαναλαμβάνουν δε πως η μεταρρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό είναι η πρώτη που διαμορφώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία και μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι με mail από τους δανειστές.
Αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να απέχουν από τον διάλογο και «να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής».

«Όσο όμως και αν πασχίζουν, δεν μπορούν να ματαιώσουν τον διάλογο αυτόν, που έχει ήδη ξεκινήσει με την κοινωνία και προχωράει με παραγωγικό τρόπο».

Αυτό σύμφωνα με τους ίδιες πηγές το αποδεικνύει η σημερινή βελτιωτική παρέμβαση στο ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι.

Κλείνοντας αναφέρουν ότι με βάση τη συναίνεση η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς. «Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές» συμπληρώνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here