Μάρδας: Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει εκτίναξη των τιμών και υποβάθμιση των εσόδων

0
5

Στις τραγικές επιπτώσεις από μία τυχόν επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου ακόμα και οι 1.000 δραχμές για 1 ευρώ ίσως θα ήταν επιεικής εκτίμηση, ανέφερε ο κ. Μάρδας.

Όπως εξήγησε η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με τα άλλα νομίσματα θα έφτανε και το 70%.

Υπενθύμισε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αργεντινής, το νόμισμα της οποίας την πρώτη χρονιά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%.

«Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων. Υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20% ή το 30%» την επόμενη ημέρα τόνισε ο κ. Μάρδας.

«Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πληρώσουμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαίρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, σήμερα ή αύριο,  θα δώσει στη δημοσιότητα ένα κείμενο σε συνεργασία με άλλο υπουργό της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από τυχόν επιστροφή στη δραχμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here