Μάρδας: Τι αλλάζει με τη νέα ΠΝΠ για τις τράπεζες

0
5

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα που υπάρχουν είναι όντως αρκετά και σημαντικά και αυτό είναι λογικό καθώς η επιβολή των capital controls αλλά και η τραπεζική αργία είναι δύο στοιχεία τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Για τον τρόπο που αναζητά η κυβέρνηση ώστε να έρθουν ξανά στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια τα οποία έχουν βγει στο εξωτερικό ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών τόνισε «υπάρχουν σήμερα αρκετές προτάσεις. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και στόχος μας είναι όντως να βρεθεί ο ορθός τρόπος να επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά στη χώρα. Θα ήθελα όμως να τονίσω πως δεν θα δεχθούμε το μαύρο χρήμα μόνο και μόνο επειδή σήμερα το δημόσιο έχει ανάγκη από ρευστότητα».

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα ο κύριος Μάρδας τόνισε «λαμβάνουμε καθημερινά αιτήματα για προβλήματα τα οποία όντως υπάρχουν. εργαζόμαστε για να τα επιλύσουμε άμεσα και με τρόπο οριστικό. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως για τα τραπεζικά ζητήματα σήμερα δεν αποφασίζει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει στενή επαφή και με την ΕΚΤ».

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι πληρωμές πρέπει να γίνουν από το ελληνικό δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα ο κύριος Μάρδας ανέφερε: «όσες οφειλές υπήρχαν προς τους πιστωτές (ΔΝΤ, ΕΚΤ) αυτές έχουν ήδη διεκπεραιωθεί. Αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις σας αναφέρω πως θα ακολουθήσουμε την τακτική που εφαρμόζουμε εδώ και έξι μήνες και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να είμαστε συνεπείς».

Αναφερόμενος στην επόμενη δόση προς την ΕΚΤ, η οποία είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στα μέσα Αυγούστου τόνισε «στους στόχους μας είναι να είμαστε απόλυτα συνεπείς με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν βέβαια δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχουν παρατηρηθεί εν μέσω capital controls περίεργες αλλαγές και μετακινήσεις χαρτοφυλακίων και κεφαλαίων ο κύριος Μάρδας ανέφερε πως όντως έχουν εντοπιστεί τέτοια περιστατικά τα οποία ήδη διερευνώνται και θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες προκύψουν από την έρευνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here