Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν – Πείτε την αλήθεια

15
58

Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων ύψους 700 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες μέσα σε μία μέρα, δημοσιοποιήθηκε ευρύτατα από τα αμερικανικά Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι σχολιαστές, πέραν των ειρωνικών σχολίων, έκαναν και δύο σημαντκές τοποθετήσεις:

Πρώτον, η υπό πτώχευση Ελλάδα μπορεί και σήμερα να διακινεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, όπως το χαρακτήρισαν, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, και

Δεύτερον, ότι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα έχει αγγίξει, πλέον, το μηδέν.

Η δεύτερη διαπίστωση προκαλεί δικαιολογημένα ανησυχία, διότι όταν ένας λαός χάνει την εμπιστοσύνη του σε όλους και σε όλα, το επόμενο στάδιο είναι η παράδοση. Και είναι φορές –το λέω και από προσωπική εμπειρία- που μπορώ να πω ότι νοιώθω πως σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, μή μπορώντας να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις των προσωπικών μας δανειστών, στα έξοδα που αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραματικά τα έσοδα.

Ποιός μπορεί να μιλήσει για το μέλλον, ποιός δύναται να κάνει σχέδια όταν όλα όσα προγραμμάτισε τα προηγούμενα χρόνια με βάση τα έσοδά του, έχουν καταρρεύσει από τα λάθη των πολιτικών και την απερισκεψία του προηγούμενου πρωθυπουργού, ο οποίος οδήγησε τη χώρα χωρίς πρόγραμμα στον σκληρότατο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Η κατάσταση είναι όντως τραγική και δεν περίμενα τον  Κάρολο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς να το επιβεβαιώσουν, μιάς και η καθημερινή ενασχόληση με το ΔΝΤ, μου έδωσε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να γνωρίζω την απάνθρωπη αλήθεια των αριθμών. Η φράση, που πρωτοάκουσα τον Μάϊο του 2010  ότι «τα μαθηματικά δεν βγαίνουν» είναι πολύ πιό αληθινή από κάθε άλλη φορά.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι ο ανώτατος πολιτειακός άνδρας της χώρας δημοσιοποίησε μέσω των πρακτικών των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς μία πολύ μεγάλη αλήθεια, ο λαός δεν πίστεψε. Όλοι έχουμε ακούσει συμπολίτες μας να αμφισβητούν τους αριθμούς και έχουν κάθε δίκιο να το κάνουν, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικοί τους φλόμωσαν στο ψέμα. Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια, ότι οι τράπεζες καταρρέουν γρήγορα και σταθερά, ότι τα ταμεία είναι μείον, ότι στα νοσοκομεία παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων, ότι πολλές εταιρείες έχουν μήνες να πληρώσουν τους υπαλλήλους της, ότι η φτώχεια κυριαρχεί και ο κίνδυνος για την πατρίδα μας είναι μεγάλος.

Εφόσον οι αριθμοί που αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αληθινοί και με δεδομένη την αρνητική γραπτή αναφορά του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον κ. Παπούλια για την ελληνική οικονομία και την προειδοποίηση του ότι το τέλος είναι κοντά, δεν νομίζουν οι αρμόδιοι πως πρέπει να μιλήσουν καθαρά και δημόσια στο λαό; Οταν ο Ελληνας πολίτης πληροφορείται με διαρροές ότι η οικονομία και η χώρα καταρρέουν, λογικό είναι να μην πιστεύει. Διότι νοιώθει πως και οι αριθμοί τίθενται στη διάθεση της «μνημονιακής προπαγάνδας» και πιστεύει δικαιολογημένα πως εκβιάζεται ενόψει των εκλογών.

Επειδή, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητούνται τα πάντα, πρέπει να αναλάβει κάποιος εκ των αρμοδίων να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση της χώρας. Με αριθμούς και αποδείξεις. Αισθάνομαι πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα, προκαλεί αντίδραση, ακόμα και από πολίτες που θα ανέμενε κανείς πως γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς τους υπόλοιπους, που δεν σκαμπάζουμε από «υψηλή οικονομική πολιτική».

Ο λαός αναζητά την αλήθεια και πιστεύω πως δεν έχει τη δυνατότητα, αυτή τη στιγμή, να την αποκτήσει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διακρίνεται από σύνεση, θα έπρεπε μόλις έλαβε γνώση των αριθμών, να ασκήσει το δικαίωμα του διαγγέλματος και να μιλήσει από καρδιάς στο λαό. Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, είναι αδύνατον να «μαγειρευθούν» οι αριθμοί και να κρυφθεί η αλήθεια. Ο λαός επιθυμεί και δικαιούται την αλήθεια. Και αν ειπωθεί η αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις και σαντιγύ, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να ξαναβάλει πλάτη, όπως έπραξε τον πρώτο χρόνο, όταν χωρίς ουσιαστικές και σοβαρές διαμαρτυρίες έκανε τις θυσίες, τις οποίες δεν εκμεταλλεύθηκε η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το Μνημόνιο, που ίδια Η επέλεξε ότι αρμόζει στην Ελλάδα και το λαό της.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μία μεγάλη κουβέντα, και θα την παραθέσω για την περίπτωση που δεν διαβάστηκε με προσοχή. Τόνισε τα εξής:

«Με την ιδιότητά μου του μέχρι πρότινος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών έχω πλήρη συνείδηση αυτών που είπε και ο Πρωθυπουργός, αυτών που είπε και ο κ. Προβόπουλος. Αλλά, ξέρετε, αυτά πρέπει να ειπωθούν στον ελληνικό λαό από αυτούς. Δηλαδή υπάρχει ένα τεκμήριο αμφισβήτησης για το τι λένε τα κόμματα και έχουμε υποστεί με πολύ έντονο τρόπο τις συνέπειες αυτού του τεκμηρίου αμφισβήτησης της ειλικρίνειάς μας. Μιλάμε την αλήθεια. Η γλώσσα της αλήθειας δεν είναι αρεστή. Πρέπει και ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Προβόπουλος και όλοι να μιλήσουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Δεν θέλω να μιλάνε οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ούτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρέπει αυτή η υπόθεση της Δημοκρατίας να είναι μια ελληνική υπόθεση, μια υπόθεση του κυρίαρχου ελληνικού λαού, αλλά τα αρμόδια όργανα κατά το Σύνταγμα και το νόμο, δηλαδή ο Πρωθυπουργός και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οφείλουν να μιλήσουν και να μιλήσουν καθαρά».

Η εποχή που τα μισόλογα ήταν (και είναι) το χαρακτηριστικό του πολιτικού λόγου, πέρασε και δεν θα ξανάρθει πιά. Τώρα είναι η ώρα των λόγων και των πράξεων. Όποιος πολιτικός εκστομίσει την αλήθεια και τη συνοδεύσει με την αρμόζουσα συγνώμη για τα μύρια λάθη του παρελθόντος, θα επιβραβευθεί. Οσοι επιμένουν να επιλέγουν τη μισή αλήθεια, θα υποστούν πανωλεθρία και θα γίνουν αποδέκτες της οργής του λαού, όπως και στις 6 Μαΐου…

Follow on twitter@mignatiou

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οταν οι υπαιτιοι της κρισης οδηγηθουν στην φυλακη, τοτε να ζητησετε απο τον λαο να ξαναβαλει πλατη.

  Αυτο που οι πολιτικοι και οι δημοσιογραφοι ξεχνουν ειναι οτι δεν εχει διαφορα να πεινας στο ευρω απο το να πεινας στην δραχμη.

  Αφηστε λοιπον τα ωραια λογια και τον εκφοβισμο. Το σιγουρο ειναι οτι αν δεν καταρευσει πρωτα το υπαρχον σαπιο πολιτικο συστημα δεν υπαρχει μελλον για τον λαο.

 2. Μπα; τα ταμεία είναι μείον; οι τράπεζες καταρρέουν; τα νοσοκομεία δεν έχουν ν’ αγοράσουν τίποτα; ο κίνδυνος για την πατρίδα μας είναι μεγάλος; Τρομοκρατείται τον ελληνικό λαό κύριε Ιγνατίου;
  Ας ρίξουμε μια ματιά στα προηγούμενα κείμενά σας να θυμηθούμε τι λέγατε.

 3. «Όποιος πολιτικός εκστομίσει την αλήθεια και τη συνοδεύσει με την αρμόζουσα συγνώμη για τα μύρια λάθη του παρελθόντος, θα επιβραβευθεί.»

  Ναι, ναι το είδαμε δυο χρόνια τώρα… Είδαμε και πώς επιβραβεύατε κι εσείς οι δημοσιογράφοι την αλήθεια.

  Δυστυχώς, ακόμη και αυτή τη στιγμή όλοι ζητάνε την αλήθεια ,την οποία κατά βάθος τη γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά στηρίζουν όποιον και όποτε λέει ψέμματα.

 4. Κύριε Ιγνατίου, σας εκτιμώ πάρα πολύ και διαβάζω όλα τα άρθρα σας με ενδιαφέρον γιατί πιστεύω ότι είστε μία ειλικρινής και συνετή φωνή με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα. Νομίζετε όμως ότι οι κ.κ. Παπούλιας, Παπαδήμος και Προβόπουλος εξακολουθούν να χαίρουν εκτίμησης και αξιοπιστίας μεταξύ όλων των πολιτών? Εγώ προσωπικά πολύ περισσότερο θα εμπιστευόμουν εσάς παρά τους ανωτέρω κυρίους, που κάνουν ότι μπορούν για να υπερασπισθούν τους χώρους (πολιτικούς και οικονομικούς) από τους οποίους προέρχονται.

 5. K Ιγνατίου.
  Το θέμα δεν είναι ποιος έγραψε τα μαθηματικά αλλα ποιος έκανε πράξη την λύση.
  Eνα διαφθαρμένο κατεστημένο που είχε πια σαπίσει σε σημείο που ξεπέρασε τα Ευρωπαϊκά k παγκόσμια standards καπιταλιστικής διαφθοράς, όπου κάποιοι δανειστές αντίδρασαν.
  Όταν χτυπήσαμε κόκκινο, με το υπόλοιπο κατανάλωσης να υπερβαίνει το τι παράγουμε φυσικό ήταν αυτοί που δάνειζαν να ζητήσουν εξηγήσεις από τον αναξιόπιστο συνεταίρο κράτος k την κυβέρνηση τους ως υπευθυνους.
  Σοβαροί συνεταιρισμοί ζητούν σοβαρές Ειλικρινής θέσεις k λύσης με λαϊκή συμπαράσταση κατόπιν εκλογών, εφόσον ακολουθούν όλες τις συμφωνίες.
  Εδώ όταν κάποιος αναφέρει μια αλήθεια η πραγματικότητα πέφτουν να τον φάνε όλοι με όλα τα επίθετα του προδότη, ενώ αυτός που τους γαργαλάει το αυτή με ψέματα είναι ο σωτήρας του Λαου.
  Τα ποσοστά Ηλιθιότητας Αυξάνονται Εφόσον πολιτικοί Ψεύτες Είχαν προετοιμάσει το έδαφος παρουσιαζόμενοι ως αναλυτές ,καθηγητές ,επιστήμονες ηθοποιοί, καραγκιόζηδες k.a. απροσδιόριστα επαγγέλματα που είχαν συγκεκριμένο σκοπό να κερδίσουν μια βουλευτική θέση σαν το ΣΥΡΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΙΤΟΙ, K.A. Τελικά η απορία μου ελύθηκε «Γιατί τόση ΣΟΦΟΙ στα παράθυρα τον ΜΜΕ?» Όλοι αυτοί οι κατευθυνόμενοι ανεύθυνοι όπως έχει αποδειχτεί σήμερα που κατέκριναν την περασμένη κυβέρνηση διαμεσου τον διεφθαρμένων ΜΜΕ, ομιλοι κατασκευαστικών,τραπεζών k.a. εταιριών που είχαν καταχραστεί μέ δανεικά k αγύριστα όλα τα προδευτικά αναπτυξιακά προγράμματα του λαου, Αυτοί οι φταίχτες τις πραγματικής καταστaσασις που παραπλανούσαν πολιτικούς, συνδικάτα, κρατικές υπηρεσίες k ότι άλλο ήταν για πούλημα. Συνέχισαν να μας πουλούν σωτηρια προπαρασκευάζοντας με καθημερινή προβολή στα κανάλια τους τους νεοφώτιστους, σοφούς, σωτήρες τις κοινωνίας k τον προβλημάτων μας. Τώρα τους βλέπω όλους αυτούς να είναι οι βουλευτές που θα σώσουν τι πατρίδα μας.
  Η Ειρωνεία τον Λαμόγιων ,Απατεώνων είναι πως έπεσαν στο λάκκο τους k ο Λαός φάνηκε σοφότερος από αυτούς k τους «εκτεθεσε» ως Ανίκανους να κυβερνήσουν, «καταρτιμενους» από ειδικά συμφέροντα για να συνεργαστούν κατόπιν θέληση του λαου, Ψεύτες αλλάζοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις τους καθημερινά. Δειλούς να σεβαστούν τον λόγο του Προεδρου τις Ελληνικής Δημοκρατίας έστω k αν ήταν σκόπιμο. Κομματόσκυλα εφόσον κοιτάνε το κομματικό κέρδος από το Πατριωτικό… Καταλήγω πως ο ΛΑΟΣ είναι σοφός k δεν τον μέτρησαν όπως νόμιζαν, γίαυτό θα τους τιμωρήσει είμαι αισιόδοξος το προσμένω να το δω γιατί οι κλεφτες k οι απατεώνες τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

 6. Πρώτον αν οι πολιτικοί πρέπει να λένε την αλήθεια οι δημοσιογράφοι τι πρέπει να λένε;
  Δεύτερον γιατί απευθύνεστε μέσω της αιχμής στους πολιτικούς και δεν τους τα λέτε ευθέως στα κανάλια;Αφού ξέρετε ότι στην αιχμή σας διαβάζουν πολίτες που τρομοκρατούνται γιατί δεν τα λέτε εκεί που πρέπει;

 7. Οταν καποιος ζητησε συγνωμην απο τον Ρινγκο (ηρωας πιστολας των Western), εκεινος τον πυροβολησε στο δοξαπατρη και μετα ειπε….
  Ο θεος συγχωρει, ο Ρινγκο οχι !!!

  «Συγνωμην» για την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ κατα συρροη και κατ’ εθισμο ;; και με ειρωνικη διαστρεβλωση της λογικης;;

  Υπηρξε ποτε ;;

 8. «Πρόταση 3.0″, -Βαρουφάκης- http://gkdata.gr/?p=17713
  Μαΐου 18th, 2012

  Τι θα έπρεπε να προτείνει ο κ. Hollande στην κα Μέρκελ

  Σήμερα όλοι μας εστιάζουμε στο κατά πόσον ο κ. Schauble και οι λοιποί ισχυροί της Ευρώπης πραγματικά το εννοούν όταν απειλούν την Ελλάδα με εκπαραθύρωση από την ευρωζώνη ή αν μπλοφάρουν. Κατανοητό. Θλιβερό, όμως, συνάμα καθώς, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με εμάς, η Ευρώπη καταρρέει. Μια προσεκτική ματιά προς Μαδρίτη, Άμστερνταμ, Ρώμη, Δουβλίνο και Λισαβόνα αποκαλύπτει το μέγεθος της Κρίσης.

  Ο κ. Hollande, καθ’ όλα συντηρητικός πολιτικός (ανεξάρτητα από τις προεκλογικές του κορώνες), δεν διακινδυνεύει σήμερα τον γαλλο-γερμανικό άξονα για το θεαθείναι αλλά επειδή «τρέμει» την ώρα και την στιγμή που αποκαλυφθεί η ανικανότητα της Γαλλικής οικονομίας να παραμείνει δεμένη με την Γερμανική στο πλαίσιο της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ.

  Read more… http://gkdata.gr/?p=17713

 9. ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΝΟ…….ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ……ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ……ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ……ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΕΙΣ…..ΟΠΩΣ ΡΩΣΙΑ,ΙΝΔΙΑ,ΚΙΝΑ,ΒΡΑΖΙΛΙΑ,ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ…….ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟ ΔΝΤ……!!!!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here