Με αιχμές η παραίτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτσαμάνη

0
4

 

Για προσπάθειες επηρεασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης τον τελευταίο καιρό κάνει λόγο στην αποχαιρετιστήρια γραπτή δήλωσή της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Την τελευταία ημέρα στη θέση της εισαγγελέως καλεί τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να τις αποκρούσουν και να μείνουν αταλάντευτα πιστοί την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ευχαριστεί τον τύπο στο σύνολό του – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – για την αντικειμενική κάλυψη των θεμάτων της δικαιοσύνης και τονίζει ότι δεν απάντησε ποτέ με μηνύσεις και εξώδικα γιατί θεωρεί ότι το κύρος του δικαστικού δε χαρίζεται ως δώρο αλλά κατακτιέται. Παραδέχεται ότι ενδεχομένως δεν απέφυγε την πλάνη σε ορισμένες υποθέσεις αλλά τονίζει ότι δε δέχθηκε ποτέ υποδείξεις.

Όσο αφορά στις προσπάθειες παρέμβασης στο χώρο της δικαιοσύνης αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής. Απέναντι σ΄αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών».

Σε άλλο σημείο απαντά στις επιθέσεις που δέχθηκε κατά καιρούς: «Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις ή εξώδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από κατοχή μιας δημόσιας θέσης».

Σημειώνει ότι υπηρέτησε 41 έτη τον εισαγγελικό κλάδο και ότι ξεκίνησε δεν ήταν εύκολο να γίνει αποδεκτή ως πρώτη γυναίκα σε αυτόν και καταλήξει: «Ανταμοιβή μου υπήρξε η βαθειά ικανοποίηση που προσφέρει στον άνθρωπο η επιτέλεση του καθήκοντος, η υπερηφάνεια που γεμίζει το δικαστικό λειτουργό η αίσθηση της ανεξαρτησίας και η γαλήνη που εντέλει προσφέρει η πεποίθηση ότι έπραξε και έκρινε κατά συνείδηση, έστω και αν ανθρωπίνως δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλάνης και του σφάλματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here