Με δανεικά θα πληρωθούν (πάλι) οι συντάξεις του Οκτωβρίου

0
10

Κρίσιμο χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ της Καθημερινής το επόμενο τρίμηνο για το ασφαλιστικό. Η εφημερίδα αναφέρει πως τα Ταμεία βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και δανείων προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις Οκτωβρίου στην ώρα τους.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο ΟΑΕΕ, που στο 8μηνο έχει απορροφήσει το 81,5% της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, θα λάβει δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, προκειμένου να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις του ερχόμενου μήνα. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη διοίκηση του ΙΚΑ, ύστερα από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Το δάνειο θα έχει διάρκεια μόλις δύο ημέρες (30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου) και θα καλύψει τον κίνδυνο να μην εισπραχθούν από τον Οργανισμό τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και μηνιαίες καταβολές δόσεων ρύθμισης, που έχουν προϋπολογιστεί. Προϋπόθεση για να δοθεί το δάνειο από το ΙΚΑ, είναι να εισπράξει το Ιδρυμα τα έσοδα από εισφορές που περιμένει και να έχει με τη σειρά του εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής των συντάξεων στους δικαιούχους, αλλά και τις υποχρεώσεις του στην εφορία.

 

Το οποίο άλλωστε, για να καταβάλει με τη σειρά του συντάξεις, πρόκειται να δανειστεί 210 εκατ. ευρώ από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Το δάνειο θα παρασχεθεί από το Ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΤΑΠ – ΔΕΗ, 100 εκατ. ευρώ), από το Ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ – 70 εκατ. ευρώ) και από το Ταμείο των δημοτικών και των κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ – 40 εκατ. ευρώ).

 

πηγή: Kαθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here