Με πανό και συνθήματα υποδέχτηκαν τον Τόσκα στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

0
5

 

Με συνθήματα «freedom» (ελευθερία), «no Turkey» (όχι στη Τουρκία) και «open Vial» υποδέχθηκαν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Όπως μετέδωσε το astraparis.gr πριν καλά – καλά ο κ. Τόσκας ολοκληρώσει την περιοδεία του μέσα στους χώρους του hot spot «εμφανίσθηκε» το πρώτο αυτοσχέδιο πανό με το σύνθημα «open Vial», για να προστεθούν στη συνέχεια κι άλλα και στην ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες ακολούθησαν με συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό μέχρι τη έξοδό του από το κέντρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνεδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη. Ενημερώθηκε – κυριολεκτικά στο «φτερό» σε μια τροχάδην περιήγησή του στους χώρους του hot spot – από τους υπεύθυνους του κέντρου, καθώς και την ηγεσία της αστυνομίας.

Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν υπάρξουν σημαντικές προσφυγικές ροές και με το δεδομένο ότι ήδη το hot spot έχει ξεπεράσει την χωρητικότητά του, ο κ. Τόσκας κατ΄ αρχήν φάνηκε ότι δεν είναι ενημερωμένος, αφού ισχυρίσθηκε ότι η ΒΙΑΛ δεν έχει πιάσει το όριό της (σήμερα έχει 1342 άτομα με ανώτατο όριο τα 1100).

Περαιτέρω δε δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει μετακίνηση σε άλλα νησιά, που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς και πάλι να προσδιορίσει πώς θα γίνει πρακτικά κάτι τέτοιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here