Με το μαχαίρι στο λαιμό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Στηρίξτε την κυβέρνηση Τσίπρα…

0
14
 

Με όποιον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αν μιλήσεις, θα ακούσεις το ίδιο πράγμα: οι Ευρωπαίοι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για να αλλάξουν στάση και να στηρίξουν την κυβέρνηση. «Είτε στο τηλέφωνο ανταλλάσσουμε απόψεις, είτε σκουντουφλήσουμε σε κάποιον διάδρομο των ευρωπαϊκών κτιρίων στις Βρυξέλλες, την ίδια προτροπή ακούμε. Πόσο μάλλον σε επίσημες συναντήσεις. Συνεργαστείτε με τον Τσίπρα για να προχωρήσει το Πρόγραμμα».

Αυτός είναι και ο λόγος που η Φώφη Γεννηματά βγήκε ξαφνικά και δήλωσε πως δεν μπορεί να συμπράξει με μια τέτοια κυβέρνηση. Αρχικά, φάνηκε σαν επρόκειτο για παρέμβαση στα ξεκούδουνα, του τύπου «και ποιος σας ζήτησε συνεργασία;» αλλά το ερώτημα απαντήθηκε με τη διαρροή των πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές πιέσεις.

Ο φόβος των δανειστών είναι ότι η κυβέρνηση Σύριζα -ΑΝΕΛ θα δυσκολευτεί πολύ, πάρα πολύ, να περάσει τα μέτρα που συμφώνησε στο Μνημόνιο, το καλοκαίρι. Το καμπανάκι χτύπησε δυνατά με την απώλεια δυο εδρών (του Στάθη Παναγούλη και του Νίκου Νικολόπουλου) από το σώμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η δε διαφωνία και παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ενίσχυσε περαιτέρω την επιχειρηματολογία τους.

Πόσο πιθανό είναι να συμπράξει το ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια συνεργασία; Ελάχιστα έως καθόλου, είναι η απάντηση. Τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως μου έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη «υπάρχει ο Βασίλης Λεβέντης, στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας»...