Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας σαν πρίγκιπες, που στα δύσκολα δραπετεύουν

6
31

«H Κουρούνα με το νου της εμαγείρευε το φάβα»…Από όλες τις παροιμίες που μου έχει πει η γιαγιά μου αυτή νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην εποχή που ζούμε. Με τους πολλούς « επαναστάτες» χωρίς την επανάσταση. Γιατί πιο εύκολο είναι απλώς να ρίχνουμε το ανάθεμα, να ψέγουμε αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση, να κάνουμε την επανάσταση της πολυθρόνας χωρίς καμία ενδοσκόπηση και αυτογνωσία. Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Μια φορά και έναν καιρό η τιμή , το ήθος, η αξιοπρέπεια, η υπερηφάνεια εξαφανίστηκαν. Τι έγιναν όλες αυτές οι αξίες στις οποίες γαλουχήθηκαν στρατιές ελληνικών γενεών μέσα από τη θρησκεία , την οικογένεια ή το σχολείο; Και πού χάθηκε το νήμα; Γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο απατεώνας ή ο φοροφυγάς έμαθε από τους γονείς του πώς να κλέβει ή πώς να εξαπατά τον διπλανό του για να αποκτήσει εύκολο χρήμα… Ή μήπως από εκεί το έμαθε ;

Η γενιά που ακολούθησε τη Μεταπολίτευση ήταν αρκετά στερημένη. Διψούσε πρωταρχικά για Ελευθερία και Δημοκρατία, ώστε όταν αυτές οι αξίες συνοδεύτηκαν και από υλικά αγαθά , η δίψα έγινε μανία για το χρήμα…

Και ως ένα βαθμό είναι φυσικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις μια γενιά πριν από τη δικτατορία, με το ζόρι έμπαινε φαγητό στο σπίτι. Με τις πρώτες οικονομίες ο Έλληνας επένδυσε στη γη, έχτισε σπίτι , αγόρασε εξοχικό και αυτοκίνητο.

Η είσοδος στην τότε ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα του έδωσε τη δυνατότητα να γυρίσει τον κόσμο και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της προηγμένης Τεχνολογίας. Ο αγρότης και τα παιδιά του παράτησαν την ύπαιθρο και ονειρεύτηκαν τη μεγάλη ζωή στην πόλη. Ήρθαν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το όνειρο έγινε πραγματικότητα με τη σιωπηλή ανοχή πολιτών και πολιτικών.

Γιατί, μαζί μπορεί να μην τα φάγαμε αλλά μαζί τα ζήσαμε, τα βλέπαμε και τα ανεχόμαστε. Επειδή και η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός εμπεριέχουν την ίδια δόση συνενοχής. Κοινό μυστικό ήταν στις συζητήσεις μας ότι είμαστε πλούσιοι πολίτες που ζούμε σε μία φτωχή χώρα. Μία χώρα που ως καλοί πατριώτες την αρμέγαμε χωρίς να της προσφέρουμε τίποτα..

Και ας μην κάνουμε πως μάθαμε τη λέξη λιτότητα τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης. Τη θυμάμαι από τότε που πήγαινα δημοτικό. Όλοι οι πολιτικοί την χρησιμοποιούσαν για να δώσουν έμφαση στον κούφιο ξύλινο λόγο τους, να δώσουν υποσχέσεις ότι θα την εφαρμόσουν αλλά χωρίς αντίκρισμα.’ Ολοι γνώριζαν ότι υπάρχει πρόβλημα, κανείς δεν ήθελε να το αγγίζει. Και τώρα που έσκασε, ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη στον άλλον.

Και το πιο θλιβερό είναι ότι η γενιά της δεκαετίας του ‘90 και μετά είναι η πιο έξυπνη και η πιο μορφωμένη των τελευταίων χρόνων, όπως είπε – μεταξύ άλλων – και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς: «Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν τις καλύτερα ίσως μορφωμένες γενιές» στην ιστορία τους. Και τώρα που είναι έτοιμοι να δουλέψουν, η κοινωνία λέει «δεν υπάρχει χώρος για εσάς». Δημιουργούμε μια χαμένη γενιά.»

Από την generation X της προηγμένης Τεχνολογίας, των smart phones, των ταμπλετών και των γιάπηδων περάσαμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην generation Lost.

Είναι αλήθεια ότι ο Έλληνας εκτός από τα μπετά επένδυσε και στη μόρφωση των παιδιών του. Πανεπιστήμια, ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά. Τα προσόντα των νέων Ελλήνων δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά των ξένων. Μόνο που τώρα είναι υπερβολικά και άχρηστα. Και τα κίνητρα των γονιών δεν ήταν και τόσο αγνά.

Πέρα από την ανταγωνιστική φύση του Έλληνα που θέλει πάντα ό,τι έχει ο διπλανός του ή το παιδί του να γίνει καλύτερο από του γείτονα, η επιμονή για το Πανεπιστήμιο έκρυβε τη δική του ανάγκη να αποκτήσει ο απόγονός του κύρος και χρήμα. Την πίεση να επιλέξουμε το επάγγελμα του γιατρού, του δικηγόρου τη ζήσαμε τουλάχιστον δύο γενιές.

Και, δυστυχώς, αυτό δεν είναι μόνο η δική μου άποψη. Η μελέτη της European Social Survey είναι αποκαλυπτική. Στην ερώτηση, πόσο σημαντικό είναι για εσάς να αποκτήσετε χρήματα και να είστε πλούσιοι, οι Έλληνες βρίσκονται στην τέταρτη θέση -με πρώτη τη Ρωσία ενώ, στη συνέχεια ακολουθεί το Ισραήλ και η Τσεχία..

Ο πλούτος έγινε ο θεός και ο τζόγος ο ημίθεος της νεολαίας.

Μετά το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» της περιόδου της δικτατορίας που γράφτηκε με αίμα στο Πολυτεχνείο, οι πορείες διαμαρτυρίας περιορίστηκαν σε αιτήματα γενικά και αόριστα για μία καλύτερη παιδεία και σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων χωρίς οργάνωση , ουσία και στόχο. Κάθε γενιά που ακολουθεί εγκλωβίζεται ακόμα περισσότερο στον μικρόκοσμό της, την αφορούν μόνο τα πάρτυ , οι εκδρομές και αφήνει τα Πανεπιστήμια βορρά των επαγγελματιών συνδικαλιστών, που έχουν εκπαιδευτεί σε ένα μόνο πράγμα. Να ζουν παρασιτικά στις παρυφές του συστήματος, να ψέγουν, να κατηγορούν και να καταγγέλλουν χωρίς να προτείνουν αλλά πάντα στο τέλος γεύονται το μέλι μέχρι το μεδούλι.

Και εκεί που περίμενε κανείς, η κρίση να έχει θυμώσει περισσότερο τους νέους, τη γενιά των 20 άρηδων που έχουν προεξοφλήσει οι ηγέτες της ΕΕ ότι είναι ήδη χαμένη, δεν κουνιέται φύλο..

Και εκεί που περίμενε κανείς να ξυπνήσει το επαναστατικό τους πνεύμα, για την αδικία να πληρώνει η πιο εξελιγμένη γενιά όλα τα λάθη των προηγούμενων , να ξεχυθούν στους δρόμους και να παρασύρουν τους αδελφούς, τους γονείς και τους παππούδες τους σε μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στέκονται αποχαυνωμένοι να κοιτούν στο άπειρο..

Και δεν μιλάμε για βία, αλλά για θυμό, οργή που κάνουν το αίμα σου να βράζει τόσο που να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο…

Αν περάσεις από φοιτητικό στέκι θα δεις νέους να συνωστίζονται σε καφετέριες γεμάτες καπνό, να παίζουν χαρτιά, να απολαμβάνουν το φρέντο τους και να μιλούν για μπάλα… Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σαν να ζουν σε έναν ιδεατό, όμορφο κόσμο. Σαν να αρνούνται τη σκληρή πραγματικότητα..

Ας το παραδεχτούμε, λοιπόν. Γαλουχήσαμε γενιές πανέξυπνων, ταλαντούχων αλλά καλομαθημένων παιδιών που αναζητούν τα εύκολα και δραπετεύουν στα δύσκολα. Τα αγόρια μεγάλωσαν σαν πρίγκιπες και τα κορίτσια σαν πριγκίπισσες. Τα αγόρια έμαθαν να τα θέλουν όλα και γρήγορα. Τα κορίτσια εκπαιδεύτηκαν να ζητούν το τέλειο, το ιδανικό , τα άπιαστο. Δύο κόσμοι που συναντώνται σπάνια. Δεν έμαθαν να μοχθούν, να προσπαθούν , να ιδρώνουν. Το αξιακό σύστημα της τιμής, του ήθος της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας δεν αφομοιώθηκε από τις νέες γενιές, γιατί ο ιός του χρήματος πρόλαβε να μολύνει τις παλαιότερες.

Και όλα αυτά έγιναν επειδή κριτήριο αγάπης ήταν η υπερβολική προσφορά υλικών αγαθών στα παιδιά χωρίς μέτρο και έλεγχο. Δίναμε όπως ακριβώς ζούσαμε. Ασύδοτα.

Η γενιά των 20 άρηδων φαίνεται να είναι, ίσως, πιο αδικημένη σε σχέση με τις γενιές της δεκαετίας ‘70 και ‘80 που έζησαν και την περίοδο της επίπλαστης ευδαιμονίας. Στην πραγματικότητα, όμως, αν δεν γίνει κάτι άμεσα η γενιά που θα ζήσει πέτρινα χρόνια είναι αυτή που έχει κάνει τα πρώτα βήματα ή δεν έχει γεννηθεί ακόμα..

Όσο είναι ακόμα καιρός, λοιπόν, μη μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς θα γίνουν πλούσιοι αλλά πως θα γίνουν ευτυχισμένοι . Όταν μεγαλώσουν θα μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία των απλών πραγμάτων και όχι την τιμή τους…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠρετεντέρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ; λέει ψέματα, ποτέ δε μίλησα σεξιστικά για τη Ζωή
Επόμενο άρθροΓιατί στηρίζουμε τον Αντώνη Μανιτάκη
H Ιουλία Βελισσαράτου είναι συντάκτρια διεθνούς ειδησεογραφίας στο ραδιόφωνο από το 2001 και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ από το 2006. Ήταν υπεύθυνη για την αρχισυνταξία και την εκφώνηση του δελτίου ειδήσεων τα μεσάνυχτα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το 2008. Έχει εργαστεί, επίσης, στο ραδιόφωνο του Planet και του Alpha News στον ίδιο τομέα. Έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τρία χρόνια, έχει διδάξει σύνταξη ειδήσεων για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στα ΙΕΚ ΔΟΜΗ από το 2009 έως το 2010, ενώ έχει εργαστεί και σε ναυτιλιακή εφημερίδα. Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος επάρκειας Αγγλικών με Proficiency του Cambridge και του Michigan. Είναι μητέρα ενός κοριτσιού 5,5 ετών.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επιτέλους ένα σοβαρό άρθρο…..θα σταθώ ιδιαίτερα στο κομμάτι που αναφέρεταισ στο καφενείο…είναι δυνατόν να είναι αυτός ο τόπος συνάντησης των νέων παιδιών; Αντί να είναι κέντρο του κόσμου τους η αθλητική εγκατάσταση, η βιβλιοθήκη, το ωδείο, να είναι η καφετέρια; Τι προβλήματα και τι κούραση έχουν που πρέπει να λυθούν εκεί…;
  Είναι δυνατόν να περιορίζεται ο ημερήσιος στόχος στους στο πότε θα βγούνε για φραπέ;; Δεν φταίνε όμως τα παιδιά…εμείς φταίμε απόλυτα…τα εγκλωβίσαμε μεταξύ ενός άχρηστου σχολείου και φροντιστηρίων και τους στερήσαμε τη χαρά για τα υπόλοιπα της ζωής…δεν τους δείξαμε το δρόμο, ούτε με τα λόγια, αλλά, κυρίως, ούτε με τις πράξεις μας…

 2. Καλημερα σας κυρια Βελισσαρατου
  Διαβασα το αρθρο σας,σε πολλα συμφωνω, ομως!!!
  Καποιοι, ισως μικρη μεριδα του λαου, περπατησαμε σ’αυτη τη χωρα,
  με ενα μικρο μισθο, δουλευοντας σκληρα, χωρις να εξαπατουμε κανεναν!!
  εντιμοι απεναντι στο δημοσιο και στα κοινα, μη μπορωντας να σπουδασουμε τα παιδια μας,
  μη μπορωντας να κανουμε ταξιδακια στην Ευρωπη για οποιους λογους,ΜΗ μπορωντας
  πολλα, και ΜΗ θελοντας να υπερβαλλουμε στις αναγκες και επιθυμιες μας,ακομα
  και φυσικων επιθυμιων,(σε προβληματα υγειας),ΜΗ ψηφιζοντας ποτε τα »γκλαμουρατα» κομματα
  που μια ζωη μας παραμυθιαζουν.Δεν νοιωθω για μενα και για καποιους ακομα που γνωριζω,
  οτι δεν εκανα και δεν κανω οτι σωστα θα επρεπε να κανει καθε πολιτης που σεβεται τον εαυτο τουκαι το περιβαλλον του. Απλα νοιωθω εξαπατημενη πολιτις,αλλα συνεχιζω…Και τα παιδια μου το ιδιο,κανοντας με υπερηφανη γι’αυτα! Αυτο με ενδυναμωνει. Ευχομαι περισσοτεροι Υπευθηνοτητα και υγεια σε ολους και σε σας. Ευχαριστω.

 3. Πραγματικά ένα πολύ καλό κείμενο που αντιπροσωπεύει την μετά τη μεταπολίτευση κατάσταση της Ελλάδας όπου σιγά,σιγά η ορμή και το πάθος για επίτευξη του στόχου, ξεθύμανε και αντικαταστάθηκε από τη μαλθακότητα……και την ξάπλα….όταν λοιπόν σήμανε ο «συναγερμός» του «πολέμου» και άρχισαν οι «επιθέσεις»…….δεν υπήρξαν νεολαίοι μιμητές του Πολυτεχνείου….γιατί τους έλειπε και τους λείπει το κίνητρο…..στην αρχή βγήκαν για «χαβαλέ»…(μιμητές των Ισπανών κυρίως) και μετά…πάπαλα……
  …’άσε μωρέ η κωλοχώρα….θα πάω έξω να δουλέψω…..» και γυρίζει από τη άλλο πλευρό……θα ξυπνήσει κατά της δώδεκα να παίξει κανένα τάβλι στο cafe απέναντι από το Πανεπιστήμιο…..
  για να κάνεις επανάσταση…..ΘΕΛΕΙ ΤΣΑΓΑΝΟ…και αυτό λίγοι το έχουν σήμερα….(δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν και προβληματισμένοι νεολαίοι σήμερα αλλά……… είναι…..λίγοι….

 4. Στην Αρχαία Ελλάδα ο Σωκράτης αν και αθώος ήπιε το κώνειο ,γιατι του ήταν αδιανόητο να παραβεί τον νόμο. Στο Ελλαδέξ ο καθένας, στο όνομα του Μαρξ ή του Στάλιν ή του Χίτλερ ή του οποιουδήποτε άλλου ,κάνει οτι θέλει. Το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία της παιδείας. Στην Αρχαία Ελλάδα σκοπός των φιλοσοφων ήταν να εμφυσήσουν στον νεο αρετές όπως η ανδρεία, η δικαιοσύνη, η σωφροσύνη. Το κυριότερο ήταν να γίνουν αγαθοί πολίτες και να τηρούν τους νόμους,γιατι χωρίς νόμους δεν υπάρχει πόλις ,αλλά ζούγκλα.

 5. «Μια φορά και έναν καιρό η τιμή , το ήθος, η αξιοπρέπεια, η υπερηφάνεια εξαφανίστηκαν. Τι έγιναν όλες αυτές οι αξίες στις οποίες γαλουχήθηκαν στρατιές ελληνικών γενεών μέσα από τη θρησκεία , την οικογένεια ή το σχολείο; Και πού χάθηκε το νήμα;»

  Ναι έτσι ακριβώς γαλουχήθηκαν στρατιές απο θεοφοβούμενους χίτες, ταγματασφαλίτες, χουντικούς μετέπειτα καρμανλικούς και πρασινοφρουρούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here