Με γεια μας το agree(k)ment, και εις άλλα με υγεία!

2
12

Η καθιέρωση της «δημιουργικής ασάφειας» από τoν… ευφυή Υπουργό Οικονομικών ως modus vivendi της ελληνικής πολιτικής , οδήγησε σε ένα ασαφές δημοψήφισμα και αυτό σε ένα εξίσου ασαφές αποτέλεσμα. «Οχι στη λιτότητα και στα μνημόνια» βροντοφώναξαν οι Έλληνες. «Όχι, επομένως, στην Ευρώπη» αντέταξαν οι Ευρωπαίοι και βροντoφώναξαν και αυτοί ότι η εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητη για τη συνεργασία, τινάχτηκε στον αέρα και πρέπει να οικοδομηθεί. Κατέστρωσαν λοιπόν δύο τιμωρητικά σχέδια : 1.Μνημειώδες «μνημόνιο-γίγας» με μια αχτίνα φωτός για αναδιάρθρωση του χρέους , και 2. Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Με απλά λόγια ρώτησαν τους Έλληνες : «Ποια μορφή θανάτου επιλέγετε : αργό ή βίαιο θάνατο;» Επελέγη η πρώτη και έτσι το ΟΧΙ έγινε αυτόματα και…ανώδυνα ΝΑΙ.

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση βρισκόταν στο κρεσέντο της διαπραγμάτευσης, έχοντας βάλει πολύ νερό στο κρασί της, ξαφνικά αποφασίζει να απαιτήσει τον “οίνον άκρατον”, διακόπτει την διαπραγμάτευση,προχωρά σε δημοψήφισμα και μένει ηρωικά χωρίς σταγόνα ύδατος . Οποία παραδοξότητα ! Ο ζουρνάς αρχίζει να παίζει για τους Έλληνες και ένα νέο …συρτάκι plus αναδύεται.

Η νεοελληνική τραγωδία συνεχίζεται και ακολουθεί μια δεύτερη παραδοξότητα. Ενώ ο λαός έβγαλε νικητή τον Πρωθυπουργό, η νίκη αποδείχθηκε πύρρειος, καθώς πρωτοκλασάτοι βουλευτές του , υπουργοί και η Πρόεδρος της Βουλής απέρριψαν την πολιτική του ως…εξαπατηθέντες.Οι κυβερνώντες, όμως, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η τελευταία ευκαιρία, που τους δόθηκε για παραμονή στην Ευρώπη, δεν επιτρέπεται να χαθεί και ότι η εμπιστοσύνη του λαού δεν είναι… προς εκμετάλλευση.

Η ασάφεια και μάλιστα η δημιουργική, δημιουργεί παράλληλα μια θολή,απατηλή εικόνα της πραγματικότητας και κρύβει την αλήθεια, όπως την κρύβει άλλωστε και η συνομιλήτρια του Πρωθυπουργού Άνγκελα Μέρκελ, που αποφεύγει συστηματικά να πει στη χώρα της ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί , όπως συνέβη στη Γερμανία το 1953. Η λανθασμένη και μακριά από το ευρωπαίκό ιδεώδες νοοτροπία της Γερμανίας απειλεί την ενότητα της Ευρώπης και το «ελληνικό ζήτημα» θα μπορούσε ίσως να γίνει το «μέγιστο μάθημα»για την επιστροφή της Ευρώπης στις ανθρωπιστικές αξίες και την πολιτισμική της κληρονομιά.

Στην Ιλιάδα του Ομήρου ο Αχιλλέας απευθυνόμενος στον Οδυσσέα λέει χαρακτηριστικά : «…πολυμήχανε Οδυσσέα, πρέπει την απάντησή μου να την πω καθαρά , όπως σκέπτομαι και όπως θα γίνουν τα πράγματα… μισώ σαν τις πύλες του Άδη εκείνον που άλλα κρύβει στο νου του κι’ άλλα λέει».

Αλήθεια, ποιος θα μας πει κάποτε την αλήθεια!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο στιχουργός Κώστας Βίρβος
Επόμενο άρθροΝέος δευθυντής σύνταξης στο Μega ο Κώστας Σπυρόπουλος
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητή Κα Πριοβόλου,
  Συγχαρητήρια γιά το τόσο εύστοχο και επιτυχημένο άρθρο σας.
  Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος! Πράγματι επεκράτησε ασάφεια-θολούρα-σύγχιση
  και τελικά «μία από τα ίδια»!! Πόσο ταιριάζει τώρα το τραγούδι του Μαρκόπουλου «ΛΕΓΚΩ»,όπου η δύσμοιρη χώρα μας, η Ελλάδα μας προδίδεται γιά πολλοστή φορα! . Ας είναι καλά
  …οι ευεργέτες μας οι Γερμανοί που αναγνώρισαν την μεταπολεμική απλοχεριά μας στέλνοντάς ακόμη και το έμψυχο εργατικό δυναμικό μας, γιά να ανορθωθούν οικονομικά μετά από τα δεινά απού επέφεραν οι ίδιοι στον πλανήτη! Σίγουρα θα
  τρίζουν τα κόκκαλα του ΓΚΑΙΤΕ γιά την αγνωμοσύνη των απογόνων του!
  ΤΖΕΝ ΓΙΑΝΝΣ

 2. Όταν η επιστημονική σαφήνεια συναντά την πολιτική ασάφεια, η τελευταία ηττάται οικτρά…Συγχαρητήρια στην αρθρογράφο…
  Η χώρα προσεχώς θα γευθεί τη δοκιμασία μιας ασαφούς εκλογικής αναμέτρησης για να αποσαφηνισθούν οι εκκρεμότητες στο κυβερνητικό σχήμα…Μήπως ήρθε η ώρα της ευθύνης για όλους και οι πολίτες να αφυπνισθούν συνειδησιακά και να απαιτήσουν την αλήθεια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here