Μελέτη ΔΝΤ: Μεγαλύτερο σήμερα το παγκόσμιο δίχτυ χρηματοδοτικής ασφαλείας

0
5

 

Το παγκόσμιο δίχτυ χρηματοδοτικής ασφάλειας (Global Financial Safety Net, GFSN) είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο και απλωμένο σε περισσότερα επίπεδα απ’ ό,τι προηγουμένως, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μελέτη που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Η μελέτη σημειώνει ότι το δίχτυ έχει αυξηθεί «λόγω της μεγαλύτερης συσσώρευσης συναλλαγματικών διαθεσίμων, της επέκτασης διμερών και πολυμερών συμφωνιών και μεγαλύτερης πρόσβασης σε πόρους του ΔΝΤ».

Αρκετά χαρακτηριστικά του GFSN έχουν επίσης βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου.

«Κυρίως οι βελτιώσεις των πλαισίων εποπτείας και δανεισμού του ΔΝΤ έχουν καλύψει σημαντικά κενά του συστήματος», αναφέρει η μελέτη.

Ωστόσο, η μελέτη αναγνωρίζει, επίσης, ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του σημερινού διχτυού, αύξησης της προβλεπτικότητας, της αξιοπιστίας και ταχύτητας των μηχανισμών ασφάλισης και χρηματοδότησης απέναντι σε σοκ και της χορήγησης των σωστών κινήτρων για χώρες, προκειμένου να εφαρμόζουν υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε σήμερα τη μελέτη για το GFSN σε μία άτυπη συνεδρίασή του, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του διεθνούς νομισματικού συστήματος από το Ταμείο.

Το GFSN αποτελεί, επίσης, προτεραιότητα της Ομάδας των Είκοσι (G20) και θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες την 31η Μαρτίου στο Παρίσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here