Μέρκελ: «Ανοικτή» η έκβαση της Συνόδου Κορυφής

0
9

 

Υπέρ πανευρωπαϊκών προσεγγίσεων που δεν θα εγκαταλείπουν μόνη την Ελλάδα, αλλά θα μειώνουν τον αριθμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες, τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας για συνέπειες που θα αφορούν όλους και ζήτησε από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη να εμπιστευθούν την ελληνική κυβέρνηση και να μετακινηθούν στα ειδικά καταλύματα.

Αναφερόμενη στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα Μέρκελ δεν θέλησε να προκαταλάβει την έκβασή της, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι αύριο, κυρίως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Διευκρίνισε πάντως ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή στην ημερήσια διάταξη.

«Αυτή τη στιγμή χωρίς καμία αμφιβολία ωφελούμαστε στην Γερμανία από το γεγονός ότι η προσφυγική ροή – λόγω μονομερών αποφάσεων της Αυστρίας και των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής – έχει σταματήσει. Αλλά δεν μπορώ να προειδοποιώ αρκετά συχνά να μην παραπλανηθούμε από αυτό. Διότι η πρόσκαιρη ανακούφιση που νιώθουν η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη αυτή την στιγμή είναι η μία πλευρά, αλλά η άλλη πλευρά είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πρέπει να μας ανησυχεί πολύ όλους. Διότι δεν θα μείνει αυτό χωρίς συνέπειες για κανέναν μας στην Ευρώπη», τόνισε η Καγκελάριος στην καθιερωμένη ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση εκεί δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να διαρκέσει».

Το αποφασιστικό ερώτημα, επισήμανε, παραμένει το ίδιο: «Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων, όχι μόνο για κάποιους, αλλά για όλους και μάλιστα βιώσιμα και μόνιμα και χωρίς να αποδυναμωθούν βασικά επιτεύγματα της ζωής μας στην Ευρώπη». Επανέλαβε δε ότι «μόνο με μία πανευρωπαϊκή λύση θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε να μετακινηθούν οι προσφυγικές διαδρομές» λόγω του κλεισίματος των εσωτερικών συνόρων και να βρεθούν νέες, πιο επικίνδυνες διαδρομές, από τις οποίες θα ωφεληθούν μόνο οι διακινητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here