Μέρκελ: Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για τους πρόσφυγες

0
10
REUTERS/Tobias Schwarz

 

Η πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι παρά μόνο «ένα πρώτο βήμα», δήλωσε από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

«Χαιρετίζουμε την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα» είπε η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν.

«Όμως απομένει να γίνει ένα βήμα (…) χρειαζόμαστε σε τελική ανάλυση ένα ανοιχτό σύστημα ποσοστώσεων«, συνέχισε.

Ωστόσο το θέμα των ποσοστώσεων συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Μας χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ασύλου» διότι «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον» και δεδομένου ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στα παράλια τους εκτίμησε η καγκελάριος Μέρκελ.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μεσοπρόθεσμα οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα ξεπεραστούν αλλά αυτό δεν θα γίνει «ούτε την Τετάρτη, ούτε την επόμενη εβδομάδα«.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο θα πρέπει να συμβάλουν, υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη κυρίως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που κρατούν αρνητική στάση απέναντι στο σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

«Το να περιοριζόμαστε να λέμε ότι (η μεταναστευτική κρίση) δεν είναι δουλειά μας, είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό«, τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση αντί η μια χώρα να απειλεί την άλλη αν δεν συνεργάζεται.

«Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι δεν θα έπρεπε τώρα να πλειοδοτούμε σε απειλές. Θα έπρεπε να μιλάμε μεταξύ μας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού«, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here