Μέρκελ:Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να φυλάξει τα σύνορα της ΕΕ

0
3

«Κανένα κράτος μέλος δεν έχει δικαίωμα να μη δεχτεί πρόσφυγες» διεμήνυσε την Τρίτη ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν απαντώντας σε σχετικές αντιδράσεις κρατών όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία στην απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς είπε ότι‘’Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου» διαβεβαίωσε πάντως ο κ. Τίμερμανς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής. “Θα προτιμούσαμε η πρόταση να εγκριθεί ομόφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να το επιτύχουμε αυτό,»

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την “προσωπική του ικανοποίηση”, ενώ αποκάλεσε τη σημερινή συμφωνία, μια “ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική” της Ένωσης.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αβραμόπουλος, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα Τρίτη, η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος. Αντίθετα, ορίστηκε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Πάντως, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, Ζ. Άσελμπορν, διευκρίνισε πως η απόφαση έγινε δεκτή σε εθελοντική βάση και πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αφαιρέθηκαν από το νομικό κείμενο.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών να εγκρίνει την πρόταση για μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων τα επόμενα δύο χρόνια εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω ανακοίνωσης, την Τρίτη.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη» ήταν το μήνυμα του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ νωρίτερα στο Twitter, ενώ να υπενθυμιστεί ότι έχει και συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό αύριο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είπε η Ανγκέλα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η Σλοβακία έχει ξεκαθαρίσει ότι αρνείται να εφαρμόσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες της χώρες της ΕΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here