Μέρκελ: Η Σένγκεν θα αντέξει, μόνο αν φυλάσσονται καλύτερα τα σύνορα της ΕΕ

0
7

 

 

«Η Σένγκεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα, μόνο αν φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

«Χαίρομαι για το γεγονός ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και στήριξη και για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Κυριακή στα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), στην Καρλσρούη.

Όπως είπε η καγκελάριος «είναι θέμα δικαιοσύνης, ο καθένας να συμβάλλει με αυτό που του αναλογεί σε μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση, ανάλογα με την οικονομική του δύναμη και την κατάστασή του. Να μην λέει όμως κανείς ‘αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν με ενδιαφέρει’».

Τάχθηκε δε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής της ΕΕ είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες κοντά στην Συρία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές.

Αναφερόμενη στην δυσκολία της προσφυγικής κρίσης, η κυρία Μέρκελ επικαλέστηκε δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «βιώνουμε τώρα το ραντεβού με την παγκοσμιοποίηση», καθώς κατά το παρελθόν «βιώναμε την παγκοσμιοποίηση μόνο θετικά, ενώ τώρα βιώνουμε και συνέπειές της οι οποίες μας πιέζουν και ξαφνικά καλούμαστε να δράσουμε, να αναμειχθούμε, τόσο μέσω αποστολών των ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό όσο και με πολιτικές διαπραγματεύσεις, με περισσότερα χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here