Μέρκελ & Ολάντ: Λεφτά αφού ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία

0
8

 

Μετά από τέσσερις ώρες συζήτησης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να ξεκαθαρίζουν ότι η όποια συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup την Τετάρτη το απόγευμα και να τεθεί στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα να επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας αν η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί προηγουμένως από την ελληνική Βουλή.

«Πρέπει να δούμε τι θα κάνει η ελληνική πλευρά, να υπάρξει αποδοχή από το ελληνικό Κοινοβούλιο πρώτα και μετά θα πάμε στα υπόλοιπα», είπε  η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η επισήμανσή τους προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία αν συνδυαστεί με το ερώτημα της διευθύντριας του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ ,προς τον Αλέξη Τσίπρα: «μπορείς να περάσεις τη συμφωνία από τη Βουλή»;

Οι δυο ηγέτες τόνισαν, ακόμη, ότι δεν είναι τώρα η ώρα να γίνει συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους -πριν ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προηγούμενου μνημονίου. Πράγμα το οποίο είχε δηλώσει ότι θεωρεί ως προαπαιτούμενο ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «λεπτομέρεια¨το ζήτημα του χρέους, ακολουθώντας τη θέση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ότι έως το 2020 δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς πρόβλημα για το ελληνικό χρέος.

«Το ζήτημα του χρέους είναι λεπτομέρεια και δεν συζητήσαμε σήμερα λεπτομέρειες», τόνισε η καγκελάριος. «Όταν θα έχουμε τα μέτρα και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τότε θα πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε», πρόσθεσε. «Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ ζητά τέτοια αντιμετώπιση για το χρέος, αλλά μέσα στο δεύτερο πρόγραμμα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here