Μέρκελ: Κοινό μέτωπο από «ορισμένες χώρες» για το προσφυγικό

0
7

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες από όσους προβλέπεται μέχρι σήμερα, σε αντάλλαγμα για τις εντονότερες προσπάθειες που θα καταβάλλει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Τουρκίας στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές.

«Υπάρχει μια ομάδα χωρών που θα μπορούσαν να δηλώσουν έτοιμες να δεχτούν σε εθελοντική βάση και άλλους πρόσφυγες», είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της, στο Βερολίνο, με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Για να γίνει αυτό ωστόσο θα έπρεπε «σε αντάλλαγμα» η Τουρκία να φροντίσει «να περιορίσει ή κατά το δυνατόν να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση» των προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, συνέχισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι χώρες αυτές μπορεί να βοηθήσουν οικονομικά την Τουρκία, πέραν του ποσού των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Άγκυρα.

Τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, η Γερμανία είχε ήδη καλέσει στην πρεσβεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες εκπροσώπους πολλών χωρών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελλοντική «ομάδα»: τότε, εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία, μετείχαν επίσης το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολωνία δεν θα μετέχει σε αυτόν τον συνασπισμό. Μολονότι η Βαρσοβία «θέλει να μετάσχει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος», όπως είπε σήμερα η Σίντλο, η κυβέρνησή της απορρίπτει τις καθορισμένες ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

«Πρότεινα να αναλάβουμε ένα κοινό ανθρωπιστικό πρόγραμμα και η καγκελάριος Μέρκελ το δέχτηκε», πρόσθεσε η Σίντλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here