Μέρκελ: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό – Σόιμπλε: Ρήξη με τη ΣΥΡΙΖοκρατούμενη Ελλάδα

0
3

Iδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη Γερμανία η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αργά το βράδυ της Τρίτης δήλωσε αιφνιδίως στην Μπούντεστανγκ ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί έντιμο συμβιβασμό» με την ελληνική κυβέρνηση, φερόμενη έτοιμη να ενδώσει στις απαιτήσεις της Αθήνας.

«Έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας» επέμεινε πάντως η καγκελάριος της Γερμανίας, ανακοινώνοντας παράλληλα εξεταστική επιτροπή σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ιστολόγιο που καταγράφονται οι θέσεις του ιδίου, των συνεργατών του και στελεχών του CDU, ζητείται από την γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της Αθήνας. Στο ιστολόγιo σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται «ρήξη με την ΣΥΡΙΖΟκρατούμενη Ελλάδα και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω της».

Όσον αφορά την εξεταστική επιτροπή για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ που ανακοίνωσε την Τρίτη η καγκελάριος, αναμένεται να προκαλέσει έντονα προβλήματα με τους κυβερνητικούς εταίρους της του SPD, «ξύνοντας παλιές πληγές». Σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό την Τετάρτη το πρωί, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντρερ απάντησε ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ήδη «από την εποχή του μέντορά της Χέλμουτ Κολ που επιθυμούσε και προωθούσε την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα».  

Ο κ. Σρέντερ πρόσθεσε ότι η εξεταστική θα μετατραπεί σε φόρουμ συζήτησης, «στο οποίο θα συζητηθούν οι ευθύνες όλων για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρωνόμισμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here