Μέρκελ: Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

0
5

 

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και τις επικείμενες εκλογές.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα τρίτο πρόγραμμα. Έχουμε εκταμιεύσει την πρώτη δόση αυτού του προγράμματος. Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», ανέφερε η Μέρκελ, στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία ήταν απομονωμένη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς και την υπόθεση ότι η εικόνα της χώρας επλήγη λόγω των χειρισμών της γερμανικής κυβέρνησης.

Δήλωσε δε ότι η Ευρώπη έδρασε ενωμένη και στο θέμα της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι η ίδια αισθάνεται «εντάξει» με τον εαυτό της.

«Αν δει κανείς την εικόνα των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανία επουδενί ήταν απομονωμένη. Αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε τόσο εγώ όσο και ο υπουργός των Οικονομικών. Και αν χρειαζόταν να εξηγήσω, θα έλεγα ότι η Γερμανία συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η Ευρώπη να απαντήσει ενωμένη στο θέμα της Ελλάδας», δήλωσε.

Επεσήμανε ότι «υπήρχαν χώρες που μπορεί να ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν με απλούστερους όρους, αλλά και χώρες που ήταν πολύ πολύ επικριτικές γενικά σε ό,τι αφορά το εάν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να βοηθούμε».

Ένα από τα αποτελέσματα που πετύχαμε, συνέχισε η καγκελάριος, είναι ότι η Ευρώπη, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ενήργησε ενωμένη. Απέδωσε δε ιδιαίτερη σημασία για αυτό στην γερμανογαλλική συνεργασία.

Δήλωσε «πολύ εντάξει» με τον εαυτό της και όπως σχολίασε «όταν είμαι εντάξει, δεν έχω και δυσκολία να εξηγήσω κάτι».

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι βλέπουν κάποια πράγματα πιο επικριτικά. Και εμείς κάποιες φορές βλέπουμε άλλες χώρες πιο επικριτικά και το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό. Για αυτό και μπορούμε να αντέξουμε ότι και άλλοι κάποιες φορές μας βλέπουν με κριτική διάθεση. Είναι σημαντικό ο καθένας από μας να εργάζεται για την Ευρώπη και για την κοινότητα και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Για το ελληνικό χρέος

Αναφερόμενη στο ελληνικό χρέος η καγκελάριος αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια σε ό,τι αφορά την περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια και επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για ‘bail-out’ στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων. Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε ‘bail-out’, αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους». Προσέθεσε δε ότι το 15% του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο.

Υπενθύμισε ότι «μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της ΕΕ που λένε ότι το δικό τους χρέους, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα».

Και όταν ξεκινήσει η υποχρέωση για αποπληρωμή του χρέους, συνέχισε η καγκελάριος, πρέπει να κοιτάξουμε να το κρατήσουμε στο 15%.

«Είμαι για αυτό σχετικά αισιόδοξη, ότι θα πετύχουμε μια ρύθμιση, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ όσο και τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here