Μετά από έξι μήνες «άδειασε» το λιμάνι του Πειραιά από πρόσφυγες

0
13

 

Oλοκληρώθηκε και επισήμως χθες το πρωί, με τέσσερις μήνες καθυστέρησης, η εκκένωση του λιμένος Πειραιώς από τους τελευταίους, εκ των χιλιάδων, πρόσφυγες που παρέμεναν στον χώρο.

Εκκενώθηκε χωρίς προβλήματα το λιμάνι του Πειραιά όπου διέμεναν περισσότεροι από 850 πρόσφυγες σε σκηνές γύρω από την πύλη Ε1 και την πέτρινη αποθήκη. Αναχώρησαν 56 άτομα για Οινόφυτα και 294 με λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

Έως χθες το μεσημέρι είχαν φύγει τα υπόλοιπα 500 άτομα, 68 για δομές φιλοξενίας στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και 18 στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ενώ τα υπόλοιπα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της ΕΘΕΛ για προορισμούς της επιλογής τους.

Οι χώροι που φιλοξενούνταν οι πρόσφυγες καθαρίστηκαν από συνεργεία του ΟΛΠ και έτσι, σχεδόν έξι μήνες μετά, το λιμάνι του Πειραιά δεν αποτελεί πλέον προσωρινό χώρο φιλοξενίας.

Ωστόσο, τις ελληνικές Αρχές ανησυχεί η αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από την επομένη του πραξικοπήματος, καθώς δείχνει και πάλι αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο προσφυγικό ζήτημα.

Στους 57.075 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.217 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (3.179). Εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.150 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 9.313 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 118 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.202 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.306 και στη νότια 252. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 22.456 πρόσφυγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here