Μετά την Μέρκελ και ο Τουσκ θέτει υπό αμφισβήτηση το χώρο Σέγκεν

0
6

 

«Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία» δήλωσε την Κυριακή από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο κυπριακό ζήτημα.

Ο Τουσκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία».

Μόλις πριν από τρεις ημέρες και η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο είχε θέσει εν αμφιβόλω τη συνθήκη Σέγκεν, με την αιτιολογία ότι κάποιες χώρες αρνούνται να επιδείξουν αλληλεγγύη με τις υπόλοιπες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις άλλες και να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here