Μεταμεσονύχτιες συνομιλίες κυβέρνησης – δανειστών για δάνεια, ασφαλιστικό και αφορολόγητο

0
14
HǍmϠհﵱ㼲 ű㡳ߡ򠃩񣯲 ʡ�㪡믲 󵭡�觪堬場筠Ա��孯䯷埯 ן봯�Eurokinissi-Ё́ÏЏՋϓ ÉM͇ө

 

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης συνεχίζοταν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι τα «κόκκινα» δάνεια,  το ασφαλιστικό αλλά και το αφορολόγητο, με τους δανειστές να επιμένουν σε μείωσή του λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Την σημερινή ατζέντα έχει ανοίξει το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει πρόοδος με τους έμμεσους φόρους 1,8 δισ. ευρώ αλλά και τη νέα κλίμακα φορολογία και το καυτό θέμα τους αφορολόγητου. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να λέει ότι δεν συζητά μειώσεις συντάξεων κάτω από τα 9.100 ευρώ, από 9.950 που είναι σήμερα. Από την άλλη βέβαια, οι δανειστές επιμένουν σε επίπεδα ακόμη πιο χαμηλά δηλαδή στα 8.180 ευρώ.

Αμέσως μετά ανοίγει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου παρά τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη περί «σημαντικής προόδου», οι δανειστές και ειδικότερα η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επιμένουν να είναι αμετακίνητοι στην θέση τους ότι η αγορά δανείων θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς εξαιρέσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει ότι θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία σε κάθε περίπτωση κατ’ ελάχιστον για ένα χρόνο, ανεξάρτητα εάν συνδέονται με κλασικά στεγαστικά επιχειρηματικά ή δάνεια.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια, θα ξεκινήσει η συζήτηση και για το ασφαλιστικό, όπου υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, του ποσοστού αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις και την άρνηση των δανειστών να δεχθούν αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές .

Ο κύκλος αυτός των συζητήσεων περιλαμβάνει συναντήσεις για επιμέρους θέματα της συμφωνίας με τους υπουργούς δικαιοσύνης και παιδείας και σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τα δύο κείμενα συμφωνίας με ΕΕ την ΔΝΤ, ώστε να γίνει στην Ουάσιγκτον και η πρώτη συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς ο υπουργός Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλος δήλωσε:  «Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία».  Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό» και ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα. Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα». «Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο υπουργός.

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις θέσεις της κυβέρνησης να παραμένουν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου έχουν κλείσει τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (δημοπρασίες, ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) όπως και με τον ΑΔΜΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here