Μεταβιβάστηκε το 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco

0
5

 

 «Άλλαξε χέρια» μέσω χρηματιστηρίου το 51% του ΟΛΠ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω πακέτου 12,750 εκατ. μετοχών στην τιμή των 22 ευρώ.

Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρίας πέρασε στον έλεγχο της κινεζικής Cosco η οποία και κατέβαλε το αντίστοιχο τίμημα των 280.500.000 ευρώ.

Αλλά 88.000.000 ευρώ θα καταβάλλουν οι Κινέζοι για την απόκτηση του υπολοίπου 16% όταν ολοκληρώσουν τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε την COSCO

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε την COSCO (China COSCO Shipping Corporation Ltd) καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) με την ευκαιρία της μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ) στην τελετή Έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016.

Ο Wan Min, Director of the Board, President of China COSCO Shipping Corp. Ltd. και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξαν την Έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Ιάκωβος Γεωργάνας, τόνισε: «Με χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πρόσωπο του Προέδρου, κ. Wan Min, και των συνεργατών του, τους νέους μετόχους του ΟΛΠ. Η σημερινή επένδυση τους και το φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασής της στο μέλλον, αποτελούν έκφραση εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, της πλευράς των πωλητών των μετοχών, χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβερνήσεως και του οργανισμού, του οποίου προΐσταται ο Πρόεδρος, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, να προχωρήσει στην εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, εξέλιξη που συντελεί στην έξοδο από την πολυετή κρίση και στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας από τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ευχόμαστε η σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την συμμετοχή σας να αποτελέσει την αφετηρία για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής προσπάθειας στην Ελλάδα. Ευχόμαστε επίσης για την επιτυχία του νέου μεγάλου προγράμματος και της επέκτασης της φιλίας και της συνεργασίας των δύο χωρών μας».

Ο Wan Min, Director of the Board, President of China COSCO Shipping Corp. Ltd. κατά την τελετή Έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, που ως εκπρόσωπος της COSCO SHIPPING, παρέστη στην επίσημη εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισαγωγή αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή, καθώς η COSCO Hong Kong, θυγατρική της COSCO Shipping, αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού μετόχου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή εξαγορά του Ομίλου και ένα ορόσημο στην ανάπτυξη του διεθνούς μας δικτύου.

Το πρόγραμμα του Πειραιά διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρωτοβουλία «One Belt, One Road» και η ανάπτυξη του λιμανιού θα δώσει ώθηση τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή εμπορικής και πολιτισμικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Η COSCO SHIPPING θα αναλάβει την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου που θα βελτιστοποιήσει την απόδοση του λιμανιού, θα ενισχύσει τη διεθνή του θέση και θα επιτρέψει στον ΟΛΠ να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να καταστεί ως ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης. Παράλληλα, η λειτουργία ενός λιμανιού υψηλών προδιαγραφών θα ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και θα συνεισφέρει στην απασχόληση της χώρας μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση: «Η ολοκλήρωση της παραχώρησης προς την Cosco της διαχείρισης του ΟΛΠ αποτελεί τεράστιας σημασίας εξέλιξη. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί άμεσα από τις μεγάλες επενδύσεις, την ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες και να τις ενσωματώσει σε μια ευρύτερη στρατηγική, τότε πραγματικά η συνέργεια με την Cosco στον Πειραιά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας ελπιδοφόρας πορείας».

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Μία συμφωνία – ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνολικά για την ελληνική οικονομία ολοκληρώνεται σήμερα με τη χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 51% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco (Hong Kong) Group Limited.

Επισημαίνεται ότι η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, σε δύο στάδια. Σήμερα, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, με την Cosco (Hong Kong) Group Limited να καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και να καθίσταται μέτοχος 51% του ΟΛΠ ΑΕ.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here