Μέτρα ανάπτυξης προτείνει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων

0
9

Μέτρα που «κρίνονται αναγκαία για την ανάπτυξη του τόσο σημαντικού για την εθνική Οικονομία κλάδου της κρουαζιέρας» προτείνει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας.

Ειδικότερα τα μέτρα αφορούν:

– Την επαρκή και κατάλληλη λιμενική πολιτική που να εξασφαλίζει όρους ανταγωνισμού μεταξύ λιμένων γειτονικών χωρών.

– Την μείωση της γραφειοκρατίας και τις απλοποιημένες διαδικασίες στους ελέγχους των πλοίων, καθώς και των ταξιδιωτικών εγγράφων των επιβατών στους λιμένες.

– Την αναθεώρηση του καθεστώτος έκδοσης visa για τους non Schengen επισκέπτες.

– Την κατάλληλη διαφήμιση του προϊόντος της κρουαζιέρας και την προβολή των ενδιαφερόντων τον επισκέπτη προορισμών, στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων προσεγγίσεων.

– Την μελέτη και τους σχεδιασμούς από την κεντρική διοίκηση, σχετικά με την ανάπτυξη του home porting σε λιμένες της Χώρας, που συμβαίνει να υπάρχουν παράγοντες προς τον σκοπό αυτό.

Η Ένωση τονίζει ότι «η κατηγορία αυτή του home porting, είναι εκείνη που προσφέρει πολλαπλάσια έσοδα στον τόπο με τα ανάλογα οφέλη, τόσο για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των λιμένων προσεγγίσεως των κρουαζιεροπλοίων, όσο και γενικότερα για την Εθνική Οικονομία, ένεκα του γεγονότος της μεγαλύτερης διάρκειας παραμονής του επισκέπτη στον τόπο».

Σημειώνει επιπλέον ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι, ποσοστό 20 – 25 % των επιβατών αυτών επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις στην χώρα μας, σε διάφορους προορισμούς για τις διακοπές τους και συνήθως με περισσότερα άτομα σε resorts.

Επιπροσθέτως στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι: «Τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα και οι επικείμενες νέες εκλογές, ελπίζουμε να οδηγήσουν σύντομα σε σταθερότητα της κατάστασης, για να μην επηρεαστεί περισσότερο το κλίμα για τον τουρισμό εν γένει, μια που διανύουμε το δεύτερο σκέλος της τουριστικής περιόδου και οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, καταρτίζουν τα σχέδια και τα προγράμματά τους και γίνεται το prebooking για το 2016. Πάντως οι εκτιμήσεις είναι πως, εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση, την επόμενη θερινή περίοδο θα βρισκόμαστε στην αρχή σταθερότητας με διατήρηση της κίνησης του 2015 και για το 2016 και με τάση ανάπτυξης, τα

Επιπλέον λέει στην ανακοίνωση ότι: «Ένας άλλος παράγων, που παίζει επίσης σοβαρό ρόλο στην προσέλκυση των πλοίων, είναι η σταθερή πολιτική που πρέπει να ακολουθείται σε όλους τους τομείς για την κρουαζιέρα, που αποτελεί έναν πολυσύνθετο κλάδο, ο οποίος έχει ανάγκη μία σταθερή πολιτική σε όλο το φάσμα του αντικειμένου, που δυστυχώς, για την χώρα μας συμβαίνει διάσπαρτο, σε πολλούς Φορείς της κεντρικής διοίκησης – υπουργεία».

Η επιθυμία των φορέων, συμπληρώνει, είναι «οι πολιτικές που ασκούνται να έχουν στόχο, μεταξύ των άλλων, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου για την κρουαζιέρα, ει δυνατόν όλον τον χρόνο full year operation».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here