Μέτρα εξυγίανσης ή ενίσχυσης της ύφεσης;

0
6

Λίγες ώρες μετά την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο με οικοδέσποινα την Άγκελα Μέρκελ πολιτικοί της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού προσπαθούν να διαβάσουν τις προθέσεις και διαθέσεις των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης με ένα ακόμη χρονικό ορόσημο: την 5η Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί να επιστρέψει άλλη μια δόση στο ΔΝΤ και με οριστικό τέλος χρόνου για το τρέχον πρόγραμμα την 30η Ιουνίου.

«Η νέα κυβέρνηση κατέστρεψε τις προόδους»

Και το ερώτημα είναι: ενώπιον του κινδύνου ενός grexit ή ενός graccident ποια πλευρά θα πρέπει να κινηθεί προς την άλλη; Αυτή των δανειστών που ζητούν την εφαρμογή των υπεσχημένων της 20ης Φεβρουαρίου, ή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα πνίγει τη χώρα στην ύφεση; «Στην πραγματικότητα η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί», υποστηρίζει στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γκίντερ Κριχμπάουμ, πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Κάνουμε λόγο για συμφωνίες και διαπραγματεύσεις. Και ξεχνάμε ότι διαπραγματεύσεις είχαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε η χώρα ήταν σε καλό δρόμο. Είχαμε επί τρία συνεχή τετράμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά η κυβέρνηση αριστερών και δεξιών λαϊκιστών κατάφεραν μέσα σε λίγες εβδομάδες να καταστρέψουν τις προόδους και τώρα βρισκόμαστε ενώπιον αδιεξόδου».

O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστηρίζει ότι οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν ασκούνται για να αρέσουν απλά στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή στο Βερολίνο αλλά προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της χώρας και για το μέλλον της νέας γενιάς.

«Τα μέτρα οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση»

Από την πλευρά της η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Η Αριστερά, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, ότι οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι αντιπαραγωγικές, θα οδηγήσουν στην καταστροφή τη νέα γενιά και όχι στην επιτυχία. «Τι θα πει επιτυχία; Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, το γνωρίζουμε από το 2010, δεν είναι καινούργιο, δεν οδηγεί πουθενά αν μειώσει κι άλλο μισθούς και συντάξεις. Τα μέτρα αυτά δεν οδήγησαν τη χώρα στο να βγει από την κρίση, το αντίθετο μάλιστα, την έβαλαν ακόμη πιο βαθιά. Οι όροι που επιβλήθηκαν είναι λανθασμένοι».

Η γερμανίδα πολιτικός προειδοποιεί ότι ενδεχόμενο Grexit δεν θα λύσει τα προβλήματα, τα χρέη θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Και καλεί τους πλούσιους Έλληνες ενώπιον των ευθυνών τους. «Πρόκειται για ανθρώπους που έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι στην κρίση. Αλλά οι δανειστές δεν έχουν προβλέψει όρους για το πώς να φορολογήσει τις μεγάλες περιουσίες».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here