«Μετράνε» πληγές στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές

0
8

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ροή των κονδυλίων που θα παρασχεθούν για την αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων.

Το αίτημα υπέβαλε ο δήμαρχος της Λίμνης, Χρήστος Καλυβιώτης, ο οποίος παρουσίασε στον κ. Τόσκα την κατάσταση και τις ζημιές που έχει υποστεί ο τόπος. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς παρά την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών οι ελλείψεις σε μέσα αεροπυρόσβεσης έγιναν αισθητές.

Τι σημαίνει, όμως, η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Προβλέπεται εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την επιστράτευση όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό, τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:

– Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.

– Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).

– Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.

Περισσότερα από 22.000 στρέμματα δάσους είχαν καεί μέχρι χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες,ενώ τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή για μια μεγάλη μερίδα κατοίκων της βόρειας Εύβοιας καθώς πολλοί εξ αυτών ασχολούνται με την «ρητινοκαλλιεργια».

Οι «καλλιεργητές» της ρητίνης ήταν στο τελευταίο στάδιο προτού συλλέξουν την «σοδιά» για εφέτος. Τώρα όμως αυτό που βλέπουν είναι μόνο αποκαΐδια και ελάχιστες πιθανότητες να αποζημιωθούν..

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τη Φαράκλα φαίνεται πως πρωτοξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ η οικολογική οργάνωση «Κireas.org» καταγγέλλει εμπρησμό, «βλέποντας» συμφέροντα υλοτόμων, καθώς όπως εξηγείται αυτό το είδος του δέντρου δεν καταστρέφεται ολοσχερώς από την φωτιά με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καυσόξυλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here