Μεξικό: Δημόσια συζήτηση για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας

0
3

 

Το Μεξικό άρχισε σήμερα την πρώτη από τις πέντε δημόσιες συζητήσεις οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν γύρω από το ζήτημα της νομιμοποίησης της μαριχουάνας και ενδέχεται να οδηγήσουν την κυβέρνηση στο να εγκρίνει τη χρήση της ουσίας αυτής για ιατρικούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, αν και προσωπικά αντιτίθεται σε οποιουδήποτε είδους νομιμοποίηση, αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας σειράς δημόσιων συζητήσεων μερικές εβδομάδες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

«Είναι ένα θέμα που, εδώ και δεκάδες χρόνια, αγγίζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τη ζωή εκατομμυρίων Μεξικανών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ, κατά την έναρξη στην Κανκούν της πρώτης από τις δημόσιες συζητήσεις, η οποία μεταδίδεται απ’ ευθείας από την τηλεόραση.

«Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με αυτοσχεδιασμούς», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, σε μια χώρα που υποφέρει από τη βία μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών.

Στις συζητήσεις αυτές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει ντόπιους και διεθνείς εμπειρογνώμονες, καθώς και απλούς Μεξικανούς πολίτες.

Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης τονίζουν ότι η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας θα έκανε να μειωθούν τα έσοδα των καρτέλ των ναρκωτικών και έτσι θα μειωνόταν και η βία που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στη χώρα.

Ο Μεξικανός πρόεδρος αντιτάσσεται στο επιχείρημα αυτό, όμως υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει τη νομοθεσία με βάση τα αποτελέσματα της εθνικής δημόσιας συζήτησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here