Μη μου μιλάτε για κάθαρση!

17
14

«Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει», λέει ο σοφός λαός και το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες δεν κάνει άλλη δουλειά από το να τον επιβεβαιώνει πανηγυρικά.

Στην Ελλάδα της διαφθοράς, της μίζας, του ρουσφετιού και της κακοδιοίκησης κανείς πολιτικός δεν έφταιξε ποτέ, κανείς δεν πλήρωσε ποτέ, κανείς δε γνώρισε ποτέ τη φυλακή.

Ο πολιτικός μας κόσμος φρόντισε να χτίσει γύρω του ένα ακλόνητο προστατευτικό περίβλημα ικανό να τον κρατά στο απυρόβλητο. Κατασκεύασε ένα νόμο περί ευθύνης υπουργών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Νόμο που του επιτρέπει να κοιτά τους υπόλοιπους πολίτες πίσω από άθραυστο τεθωρακισμένο τζάμι.

Τώρα που τα υγρά της κοινωνίας κοχλάζουν και το καπάκι που επί χρόνια τα συγκρατεί είναι έτοιμο να εκτοξευθεί, δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα αναζητά τη συνταγή για την επιβίωσή του, όχι στην αληθινή κάθαρση, αλλά στην απενοχοποίησή του. Και εξηγούμαι.

Οι τελευταίες απόπειρες αναζήτησης ευθυνών πολιτικών σε υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στέφθηκαν από απόλυτη αποτυχία.Οι εξεταστικές -προανακριτικές επιτροπές για τη Ζίμενς και για το Βατοπέδι, μόνο κάθαρση δεν έφεραν. Αντίθετα, τους έβγαλαν όλους λάδι. Όχι μόνο δεν έμαθε ποτέ ο πολίτης ποιοι και με ποιο τρόπο ενεπλάκησαν, αλλά και ο πολιτικός κόσμος –αν και αυτογελοιοποιούμενος- έχει πλέον το λυτρωτικό άλλοθι να λέει: «Εμείς το ψάξαμε. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε». Για το ένα, όμως, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία, για το άλλο δε βοήθησε η Δικαιοσύνη, για το τρίτο το αδίκημα είχε παραγραφεί και πάει λέγοντας… Σημασία έχει ότι… «καθάρισαν»! Για το δικό τους τρόπο σκέψης, εξιλεώθηκαν και απενοχοποιήθηκαν πολιτικά για δύο υποθέσεις που προκάλεσαν όσο καμία άλλη τα τελευταία πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία.

Κάθαρση, όμως, δεν έγινε. Και όσο αυτό εξακολουθεί να μη συμβαίνει τόσο θα φουντώνει η οργή του κόσμου, με πολλούς πλέον να διολισθαίνουν στην αντίληψη που λέει «να βάλουν, επιτέλους, έναν φυλακή!».

Χρησιμοποιώ τη λέξη «διολισθαίνουν» όχι τυχαία. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία αντίληψη που υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους πολίτες πάνω στην απόγνωση, την αγανάκτηση και το θυμό τους για όσα δεν έχουν γίνει στο πεδίο της κάθαρσης εδώ και χρόνια. Για όσα μας έφεραν ως εδώ και πια δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Οργή και δίψα για τιμωρία. Και είναι σε αυτή τη δίψα που φαίνεται, πλέον, να ποντάρει το πολιτικό μας σύστημα στο κυνήγι της απενοχοποίησής του. Φαίνεται να έχει πεισθεί ότι θα χρειαστεί να χυθεί πολιτικό αίμα για να κατευναστούν τα θηρία. Το αίμα τίνος; Κάποιου, όποιου…

Προσωπικά δε θέλω να μπει στη φυλακή «ένας». Θέλω να μπει «αυτός». Αυτός που καταχράστηκε δημόσιο χρήμα σε αυτήν την υπόθεση, αυτός που λαδώθηκε σε αυτό το σκάνδαλο, αυτός που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο σε εκείνη την περίπτωση. Αυτός και ο άλλος και ο παράλλος…

Ερχόμαστε τώρα στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Συστήθηκε με πολυετή καθυστέρηση προανακριτική επιτροπή για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες ενός προσώπου, του Άκη Τσοχατζόπουλου, που ενήργησε σε μία συγκεκριμένη περίοδο και όχι στο σύνολο των ετών που καλύπτει αυτή η υπόθεση. Γιατί να τεμαχιστεί η υπόθεση και να μη διερευνηθεί στο σύνολό της; Να διερευνηθεί και ο ρόλος των υπόλοιπων υπουργών που διαχειρίστηκαν το θέμα των υποβρυχίων και αν, τελικά, έφταιξε μόνο ο Άκης ας υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον Τσοχατζόπουλο. Θέλω όμως να επισημάνω ότι, προσωπικά, ως πολίτης δε θα νιώσω καμία ηθική ικανοποίηση αν ο Άκης και ο κάθε Άκης μπει φυλακή επειδή είναι το εύκολο θύμα, μία ανώδυνη λύση για το πολιτικό σύστημα ως «καμένο χαρτί», στο πρόσωπο του οποίου πιστεύουν ότι θα ξορκίσουν μια για πάντα το αμαρτωλό παρελθόν.

Να τιμωρηθεί ο «καμένος Άκης». Και να τιμωρηθεί εφόσον προκύψουν στοιχεία άμεσα και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Να μου αποδείξουν, όμως, ότι μπορούν και θέλουν να  τιμωρήσουν και τον «άκαυτο Τάκη», και τον «υπεράνω υποψίας Σάκη» και το «φέρελπι Λάκη». Να με πείσουν ότι η κάθαρση δεν αρχίζει και τελειώνει στα ληγμένα πολιτικά προϊόντα. Αλλιώς, λυπάμαι, αλλά αυτή δεν είναι κάθαρση. Αυτή είναι ρωμαϊκή αρένα. Κι εγώ λιοντάρι δε νιώθω, αλλά πολίτης με αντίληψη και κριτήριο.

Όμως, πόσο εύκολο πράγμα μπορεί να είναι η κάθαρση σε ένα πολιτικό σύστημα που βρωμάει; Ο Άκης απειλεί ότι κανείς δε θα κρυφτεί πίσω από αυτόν. Περιστατικά επίσης σαν αυτό μεταξύ Καρατζαφέρη και Μεϊμαράκη τροφοδοτούν την ανυπόφορη μυρωδιά. Καρφιά, υπονοούμενα, απειλές στο πλαίσιο μιας αγοραίας γλώσσας που μιλά για «μπροστάντζες», «νονούς» και «λαμόγια».

Γιατί δε μιλούν, λοιπόν, ανοιχτά; Γιατί όσοι κόπτονται για την κάθαρση της πολιτικής δεν ανοίγουν το στόμα τους να μας πουν αυτά που ξέρουν; Γιατί δεν τολμούν να αποδώσουν ευθύνες με κλειστά πολιτικά μάτια και αυτιά;

Ο ίδιος σοφός λαός που λέει «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει», λέει επίσης ότι «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη», λέει και για τις «λερωμένες φωλιές» αλλά και για τα «ράμματα και τις γούνες»

Η αληθινή πολιτική κάθαρση πολύ φοβάμαι ότι θα ισοδυναμούσε με έναν ισχυρό ισοπεδωτικό σεισμό και το πολιτικό μας σύστημα έχει αποδείξει ότι δεν αντέχει τα Ρίχτερ.

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυρια Κοσιώνη καλημέρα σας και Χριστός Ανέστη. Μπήκατε δυστυχώς και σεις στη λογική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Επειδή προσωπικά συμμετείχα στις δύο επιτροπές (εξεταστική και ειδική για προκαταρκτική εξέταση για το Βατοπαίδι) σας διαβεβαιώ οτι ούτε φοβήθηκα κανέναν Γιάννη, ούτε θεριό αισθάνομαι, ούτε πολύ περισσοτερο απέφυγα να καταστήσω κάποιον κόρακα μονόφθαλμο. Απλώς, οι εξεταστικές επιτροπές – επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης – γνωρίζαμε εκ των προτέρων οτι αποκλειόταν να οδηγήσουν σε κάθαρση ΧΩΡΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, αλλά λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου των πράξεων των ενόχων (παραγραφής) και λόγω ελλιπών στοιχείων και περιορισμένων δυνατοτήτων, Αυτή και μόνο αυτή είναι η αλήθεια. Δεν συγκαλύφθηκε τίποτε! Μιλώντας περί κάθαρσης άλλωστε, ούτε κάποιοι συνάδελφοί σας που «κατηγορήθηκαν» για μπλοκάκια και διατεταγμένη υπηρεσία ποτε αποκαλύφθηκαν και τιμωρήθηκαν… «κόρακας κοράκου μάτι βγαζει?»

 2. Συμφωνώ απόλυτα βέβαια μαζί σας κ. Κοσιώνη. Πιστεύω βέβαια ότι μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι ανάλογα με τη θέση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Όπως επίσης πιστεύω ότι η ανοχή ισοδυναμεί με συννενοχή. Για κάποιους είναι ξεκαθαρισμένο ότι ευθύνονται γιατί ποτέ μα ποτέ δεν μαθαίνομε ονόματα; Η δημόσια διαπόμπευση είναι χειρότερη από τη φυλακή! Επειδή η σύζυγος μου και εγώ κάθε βράδυ παρακολουθούμε με τα μανίας την παρουσίαση των ειδήσεων στο ΣΚΑΪ θα θέλαμε κάτι παραπάνω από την ομάδα σας. Φοβάμαι πολύ κ. Κοσιώνη γιατί αν «εκτιναχθεί το καπάκι της χύτρας» χαθήκαμε, θα καίγονται κοντά στα ξερά και τα χλωρά.
  Σας ευχαριστούμε πολύ για την αξιόλογη δημόσια παρουσία σας.

 3. Κυρία Βόζενμπεργκ, ακριβώς γι΄αυτό είστε υπόλογοι(οι βουλευτές). Η ασυλία είναι μόνο δικό σας προνόμιο και η άρση αυτής όποτε έγινε, ήταν για πλημμελήματα. Ασφαλώς βοηθά η παραγραφή, τα ελλιπή στοιχεία και οι «περιορισμένες δυνατότητες». Οσο για τον κύριο Ακη Τσοχατζόπουλο, είναι προφανές ότι κι αυτός ακολούθησε τακτικές προκατόχων του, όπως και οι διάδοχοί του, σε ένα από τα πιο «μιζαδόρικα» υπουργεία…By the way, πριν ρίξετε το ανάθεμα (και) σε δημοσιογράφους, κοιτάξτε πρώτα τη δική σας καμπούρα και θυμηθείτε ότι οι πολιτικοί και οι πολιτικές των τελευταίων 20 ετών μας έφεραν εδώ…

 4. Να κλέισουμε μέσα το Δωνη που είναι και το πιο εύκολο?
  Ντρόπη ρε ξεφτίλες!!!!
  Ειστε εσείς δημόσιοι λειτουργοί ρε ντροπιασμένες υπάρξεις?
  Απο το Δωνη ρε λαμόγια απειλήθηκε η τάξη σε αυτή τη χωρα?
  Φτου σας ρε καθάρματα!!!!

 5. Επιτέλους και ένα άρθρο που αποτυπώνει το κοινό αίσθημα και απευθύνεται στην κοινή λογική. Οσο για τις Λάσπες και τον ανεμιστήρα, αλλοι είναι αυτοί που πάτησαν το κουμπί για να λειτουργήσει η συσκευή και που έφτιαξαν το χαρμάνι για τη λάσπη. Οσοι τόσα χρόνια ήξεραν τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων, της βουλής, των πολιτικών, των υπουργών, των πρωθυπουργών και ολων εμάς και αρέσκονταν στο να μας καθησυχάζουν στο οτι η Χώρα μας είναι θωρακισμένη και ευρωπαική – τρομάρα μας- . Ολοι αυτοί μας λάσπωναν μεγαλώνοντας μας μέσα στο ψέμα, στη βόλεψη, και στον ωχαδελφισμό…. Για το λόγο αυτό Κυρία Βονζεμπεργκ μην αγωνιάτε για την υστεροφημία σας, γιατι το σύνολο του Ελληνικού Λαου είναι λασπωμένο απο την κορυφή ως τα νύχια και την κυριότερη ευθύνη την φέρουν οι πολιτκοί. Ακόμη αν και για κάποιους η κριτική είναι άδικη αυτο δεν τους αθωώνει γιατι γνώριζαν τις μεθοδεύσεις των συναδέλφων τους.

 6. Οσο και αν προσπαθησει ο καθε βουλευτης να καλυφθει πισω απο το συνταγμα φερει την πρωσοπικοτητα του πανω απο ολα και αυτη Α Π Ο Υ Σ Ι Α Ζ Ε Ι.Ολοι τους ειναι κατω απο την ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ της επανεκλογης τους και την ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΥΠΟΤΑΓΗ στον Α Ρ Χ Η Γ Ο που καταρτιζει το ψηφοδελτιο.Αυτα κατα τα αλλα…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here