Μήνυμα Αναστασιάδη -Τουσκ προς την Άγκυρα

0
3

 

«Φρένο» στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. έβαλε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα παραμείνουν μπλοκαρισμένες εκτός κι αν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άρση του βέτο της Κύπρου για πέντε από τα 35 κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκία στην Ε.Ε. είναι ένας από τους όρους που θέτει η Άγκυρα ,προκειμένου να δεχθεί τη συμφωνία με την Ευρώπη και να πάρει πίσω χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τις ακτές της στην Ελλάδα.

«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κύπρου», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ άφησε «ανοιχτή» τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας μόλις δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα όπως ανέφερε στην ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter:

«Η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία στη μετανάστευση είναι σημαντική αλλά δεν πρέπει να είναι και δεν πρόκειται να είναι ο μοναδικός πυλώνας της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής» και συμπλήρωσε: «Η Κύπρος είναι τόσο σημαντική όσο οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Καμία 3η χώρα μπορεί να είναι σημαντική για μένα, όπως ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here