Μήνυμα Τσίπρα στην ΕΕ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό

0
11

 

Σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καθυστερεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης, καθώς και στην Τουρκία ότι θα πρέπει να συνδράμει ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, έστειλε από τη Χίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα ανέφερε εκπληρώνει την υποχρέωσή της παρά την οικονομική συγκυρία. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σε στενά χρονικά πλαίσια και σε αντίξοες συνθήκες, τόσο ως προς τις ροές όσο και ως προς τα οικονομικά καταφέραμε να αναπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας» σημείωσε.

Κάλεσε την Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις, «πρώτα απ’ όλα να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει λιγότερο από 100 μετεγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Δεύτερον να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά με βάση της σχετικές συμφωνίες για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ζήτησε «να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ε.Ε.. Τη χειροκροτήσαμε αλλά πρέπει να συνδράμει η Τουρκία για να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως να δοθούν χρήματα και να βοηθηθεί η Τουρκία αλλά κι εκείνη να συμβάλλει στη μείωση των ροών» ανέφερε.

«Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να ανταπεξέλθει είναι σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις» τόνισε.

Τέλος ανέφερε ότι τα νησιά έχουν βρεθεί σε δύσκολη συγκυρία να φέρουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας επιθεώρησε την πορεία των εργασιών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) της Χίου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Το Κέντρο Υποδοχής δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here