Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας

0
8

 

Από το βήμα της Βουλής κατά την ενημέρωση της Ολομέλειας για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευθεί σε λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλαδή σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων, δεν θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή σε κοινοτικό επίπεδο. Η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο θα υπονόμευε οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί«.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και πως η Ελλάδα στηρίζει τις αντίστοιχες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. «Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» είπε και συμπλήρωσε «είμαστε πάντα ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στον βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές».

Επιπλέον, έκανε αναφορά και στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, λέγοντας πως είναι αυτονόητο πως θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, ενώ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό.

Όπως είπε, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here