Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική δεν απειλεί τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία

0
5

 

Δριμεία επίθεση για «πολιτικό αμοραλισμό», μικροκομματικές μεθοδεύσεις και σχέδιο ακυβερνησίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα κρίνοντας την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Η απλή αναλογική δεν πλήττει τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία, τόνισε, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας ή βραχύβιων και αδύναμων κυβερνήσεων, με ιστορική αναδρομή στα χρόνια που εφαρμόστηκε.

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Θα είναι ο μοναδικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αρκετές φορές στην ομιλία του.

Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε μάλιστα θέσεις που έχουν εκφράσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της απλής αναλογικής, ξεκινώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή που από το «η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, αναγκάστηκε να αλλαξει θέση» και καταλήγοντας σε άρθρο τον Ν.Φίλη στην Αυγή. «Τι Κουρουμπλής, τι Φίλης, τι Κουτσόγιωργας;» είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να προάγει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Ποτέ η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη» σημείωσε.

Ενδεικτικό των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων που προσπαθεί η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει μέσω του νόμου αυτού είναι κατά τον κ. Μητσοτάκη ότι η πρότασή της περιορίστηκε μόνο στη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες και στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Αυτά είναι μόνο τα προβλήματα του ισχύοντος συστήματος; αναρωτήθηκε. «Τι θα κάνουμε με τις μεγάλες περιφέρειες;» είπε, υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 έχει καταθέσει πρόταση για τη κατάτμησή τους.

Αναφορικά με την ψήφο στα 17 ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αν θέλετε να κάνετε κάτι για την νεολαία δώστε δουλειά στους νέους, ενισχύστε τις νεοφυείς επιχειρήσεις και πατάξτε όσους λυμαίνονται τα πανεπιστήμια. Πιστεύετε πως οι 16χρονοι και 17χρονοι θα πρέπει να δικάζονται και να έχουν και τις αντίστοιχες των δικαιωμάτων τους υποχρεώσεις;»

Αναφορικά με την απουσία διάταξης για την κατάτμηση των περιφερειών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «από το 2004 έχω καταθέσει σχετική πρόταση αλλά μάλλον εσείς δεν συμφωνείτε με το αυτονόητο. Επίσης δεν παρέχετε καμία διευκόλυνση για τους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτοί οι πολίτες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ψηφίζουν και δεν πράττετε τίποτα.

Αλλά δεν το κάνετε γιατί πολύ απλά δεν σας βολεύει. Είστε η επιτομή του κομματικού αμοραλισμού. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα εξυπηρετεί και τον σκοπό της κυβέρνησης να μεταφέρει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας αλλού».

«Θα υψώσουμε τείχος σήμερα απέναντι σας. Θα ηττηθείτε παρά το ότι σπεύσατε να χαϊδέψετε τη Χ.Α. Μόλις η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα συζητήσουμε άμεσα ένα νέο εκλογικό νόμο ο οποίος ναι δεν θα περιλαμβάνει απλή αναλογική αλλά θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που οφείλουμε να αλλάξουμε όπως τις περιφέρειες και κάθε άλλη παθογένεια του συστήματος. Βεβαίως η χώρα χρειάζεται συμμαχίες αλλά όχι ετερόκλητες όπως η δική σας με τον κύριο Καμμένο. Συναινέσεις θα επιδιώξουμε από την 1η ημέρα χωρίς παζάρια ώστε να υπάρξει ένας εκλογικός νόμος.

Ο σημερινός εκλογικός νόμος θα γραφτεί στην ιστορία γιατί θα είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.Ελπίζω και εύχομαι ο σημερινός λαϊκισμός που επικρατεί στη σημερινή συζήτηση να μην επεκταθεί στον τομέα της αναθεώρησης του συντάγματος. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλά πάλι πρόσφατα για δημοψηφίσματα. Νόμιζα πως το περσινό φιάσκο του είχε γίνει μάθημα. Τα δημοψηφίσματα όχι πάντα αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολωτικά και διχαστικά».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση σήμερα θα υποστεί μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα, η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές και αυτή είναι μία καλή εξέλιξη για την ίδια τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική. Η επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πλησιάζει στο τέλος της και η χώρα θα βρει το δρόμο της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here