Μια ελιά από τα… Χανιά «η φωτογραφία της ημέρας» της NASA

0
47

 

Ως η Earth Science Picture of the Day (EPOD) δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του γηραιότερου ελαιόδενδρου, που βρίσκεται στα Χανιά και επιλέχθηκε από τους ειδικούς της NASA.

Μάλιστα πρόκειται για τη δεύτερη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς στις 15 Ιουνίου η NASA είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για τους Κομολίθους.

Αυτή τη φορά, επιλέχθηκε η περίφημη αρχαία ελιά στις Βούβες. Και οι δύο φωτογραφίες είναι του Χανιώτη αστροφωτογράφου Χρήστου Κοτσαύτη, ο οποίος, όπως δήλωσε στο zarpanews.gr, ασχολείται με το θέμα εδώ και χρόνια με πολύ μεράκι.

elia-kriti.1

«Μπορεί να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα» αναφέρει η λεζάντα που συνοδεύει την φωτογραφία στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, και συνεχίζει: «Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2.000 ετών. Σημειώνεται ότι οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογείται πίσω στο γεωμετρικό περιόδου – περίπου 3,000 χρόνια πριν.

Αυτό το υπέροχο δείγμα έχει μια περιφέρεια 41 ft (12.5 τετραγωνικών μέτρων). Έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη φυσικό μνημείο της Ελλάδας. Κλαδιά ελιάς από αυτό το αρχαίο χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here