Μια ευρωπαϊκή CIA ζητά το Βέλγιο

0
6

 

Τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά τα πρότυπα της αμερικανικής CIA πρότεινε ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί από τότε στο Βέλγιο.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει πολύ σύντομα να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία, μια ευρωπαϊκή CIA».

Και πρόσθεσε: «Εάν οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πλήρως πληροφορίες, ίσως να μην ξαναγίνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η πρόταση Μισέλ δεν βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, και ιδιαίτερα από τη γαλλική.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Γκαζνέβ αντέδρασε με ιδιαίτερο δισταγμό σε αυτήν την πρόταση.

Εντούτοις,  ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο βέλγος ομόλογός του Σαρλ Μισέλ, είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της έναρξης της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι και συμφώνησαν να «ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία» προς στενότερη συνεργασία στο πεδίο.

Αφετηρία είναι η ομάδα εννέα χωρών της ΕΕ που έχουν ήδη υπόβαθρο συντονισμού στο πεδίο πληροφοριών (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία).

Η ομάδα είχε συνεδριάσει ήδη, έπειτα από γαλλο-βελγική πρωτοβουλία, τον Ιούνιο του 2014, μετά την επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here