Μίκης Θεοδωράκης: Αισθάνομαι ντροπή για τους γέροντες που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ

0
3

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα ενενηκοστά του γενέθλια, το βράδυ της Τετάρτης στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο μεγάλος  μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί δεν του το επέτρεψε η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του, αλλά σε μήνυμά του – που διαβάστηκε στην έναρξη της βραδιάς- εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πραγματοποίηση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης.

Ωστόσο, σημείωσε, «αισθάνομαι πολύ άβολα που γίνονται αφιερώματα στη μουσική μου και ακούγονται τα τραγούδια μου σε μία εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο την ίδια στιγμή, να απολαμβάνω την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που βλέπει το έργο του να παρουσιάζεται μπροστά στο κοινό».

«Το μόνο που με παρηγορεί», συνέχισε, «είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή πίστη στον άνθρωπο και στη ζωή», κατέληξε.

Τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσαν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Ζαχαρίας Καρούνης, με κορυφαία την Ελένη Βιτάλη, η οποία ευχαρίστησε τον συνθέτη για «όλα αυτά που μας έδωσε και δεν μπορεί να μας τα πάρει πίσω».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας πολύ μεγάλος άνθρωπος, είναι ημίθεος. Είναι η Ελλάδα, είναι η Αλήθεια, είναι τα πάντα. Τον ευχαριστούμε που υπάρχει, που υπήρξε και που θα υπάρχει», είπε η ίδια.

Στη συναυλία- αφιέρωμα έδωσαν το «παρών» και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here