Ο Μικρός Πρίγκιπας σταμάτησε στο Σύνταγμα

16
157

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το προσωπικό μου ευαγγέλιο.
Εκεί επιστρέφω στα δύσκολα. Εκεί ξαναδιαβάζω τα όνειρά μου.
 
Ο Εξιπερί γνώριζε από την αρχή πως οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν τον Μικρό Πρίγκιπα. (κι ας είναι από τα εκείνα τα πρώτα, τα πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως, μετά τη Βίβλο).
 
Θεώρησαν πως είναι βιβλίο για παιδιά.
Κι ό,τι είναι παιδικό το υποτιμούν.
 
Ένα παιδί, όμως, δεν έχει ανάγκη να διδαχθεί τον Μικρό Πρίγκιπα.
Γιατί το ίδιο είναι ο Μικρός Πρίγκιπας.
 
Οι μεγάλοι το έχουν ανάγκη, γιατί εκείνοι έχουν χάσει το δρόμο τους. Εμείς είμαστε που ζούμε μια μελαγχολική ζωή. Εμείς έχουμε λεκτικές απαντήσεις αμέτρητες. Αληθινές καμία.
 
Δε θα σας κουράσω άλλο. Δε θα κάνω φιλολογική ή συναισθηματική ανάλυση του βιβλίου. Όσοι αγαπούν τον Μικρό Πρίγκιπα δε χρειάζονται τις δικές μου επεξηγήσεις. Κοιτάξτε μόνο πώς ο Εξιπερί μ’ αυτό το πνευματικό αριστούργημα μπαίνει βαθιά σε ζητήματα όπως η εξουσία. Αφιερώστε δύο λεπτά και δείτε τι γράφει για το σήμερα, (και το «πάντα» της εξουσίας) ένας αεροπόρος που σκοτώθηκε τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
 
Α! Να ένας υπήκοος, φώναξε ο βασιλιάς, μόλις φάνηκε ο μικρός πρίγκιπας.
Κι ο μικρός πρίγκιπας αναρωτήθηκε:
– Πως μπόρεσε να μ’ αναγνωρίσει, αφού ποτέ του δεν μ’ είχε ξαναδεί!
 
Δεν ήξερε πως για τους βασιλιάδες, ο κόσμος είναι πολύ απλοποιημένος. Όλοι οι άνθρωποι είναι υπήκοοι.
 
(ο Μικρός Πρίγκιπας) απόμεινε ορθός και, καθώς ήταν κουρασμένος, χασμουρήθηκε.
 
– Είναι αντίθετο με το πρωτόκολλο να χασμουριέται κανείς μπροστά σ’ ένα βασιλιά. Σου το απαγορεύω.
 
– Δεν κατάφερα να συγκρατήσω το χασμουρητό μου, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας. Έχω κάνει ένα μακρινό ταξίδι και δεν έχω κοιμηθεί …
 
– Τότε, του είπε ο βασιλιάς, σε διατάσσω να χασμουρηθείς.

 
Και συνεχίζει. Προσέξτε εδώ!
 
Θα ‘θελα να δω ένα ηλιοβασίλεμα. Κάνετέ μου τη χάρη … Διατάξτε τον ήλιο να βασιλέψει … (είπε ο Μικρός Πρίγκιπας)
 
– Αν έδινα διαταγή σ’ ένα στρατηγό να πετάξει από ένα λουλούδι σε κάποιο άλλο, όπως μια πεταλούδα ή να γράψει μια τραγωδία ή να γίνει θαλασσινό πουλί, κι αν ο στρατηγός δεν εκτελούσε τη διαταγή που πήρε, ποιος θα ‘ταν ο φταίχτης;
 
– Εσύ θα ‘σουν, απάντησε με σταθερή φωνή ο μικρός πρίγκιπας.
 
– Σωστά. Δεν μπορούμε να ζητάμε από κάποιον παρά μονάχα αυτά που μπορεί να δώσει. Πάνω απ’ όλα, το κύρος στηρίζεται στη λογική. Αν διατάξεις το λαό σου να πάει να πέσει στη θάλασσα, θα επαναστατήσει. Έχω το δικαίωμα να απαιτώ υπακοή, γιατί οι διαταγές μου είναι λογικές.

 
Οι διαταγές σήμερα δεν είναι λογικές (για το «ηθικές» δεν υπάρχει καν κοινό σημείο αναφοράς με τον βασιλιά).
 
Το σημερινό σύστημα (και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στα πρόσωπα, γιατί αυτά έρχονται και παρέρχονται. Ήδη ετοιμάζεται και φρεσκοσιδερώνεται το επόμενο, μέχρι να έρθει σαν μεσσίας  το μεθεπόμενο) έχει αυτοκαταργηθεί και μέσα στην θορυβώδη πτώση του, παρασέρνει ζωές. Αληθινές ζωές.
 
Έχουν τελειώσει.
Δεν διαθέτουν πια καμία εξουσιοδότηση από μέρους μας. Ζητούν να πέσει ο λαός στη θάλασσα, τάζοντας μια αόριστη μετά θάνατον ζωή (που προϋποθέτει ξανά τη δική τους βασιλεία).
 
Έχουν τελειώσει.
Μην περιμένετε από εκείνους να το παραδεχθούν. Μην περιμένετε τίποτα. Πως θα μπορούσαν άλλωστε να το κάνουν αυτό στον εαυτό τους; Εκείνοι ξέρουν μόνο να δίνουν διαταγές. Έτσι μεγάλωσαν, έτσι εκπαιδεύτηκαν, έτσι ανελίχθηκαν, έτσι ξέρετε σήμερα τα ονόματά τους. Μα αν μια μέρα σταματήσουν να διατάζουν, θα είναι σα να μην υπάρχουν.
 
Έχουν τελειώσει.
Το πώς ιστορικά θα γραφεί ο επίλογος δεν το ξέρει κανείς. Εύκολα ή δύσκολα, με πόνο ή χωρίς, μια Παρασκευή βράδυ, έναν Δεκέμβρη, ένα ανοιξιάτικο ξημέρωμα. Ποιος ξέρει.
 
Κανείς. Πόσο μάλλον ο βασιλιάς που βλέπει μόνο υπηκόους.
 
Κι εμείς.; Ναι, εμείς! Τι βλέπουμε εμείς;
Κάπου έμαθα- και θέλω να σας το μεταφέρω- πως ο Μικρός Πρίγκιπας που όλο ταξιδεύει, σταμάτησε στα μέρη μας.
Μας παρατηρεί. Μας ρωτάει.
Κι αναρωτιέται κι ο ίδιος που πήγαν τα 43 ηλιοβασιλέματά μας.
 
ΥΓ.1 Ξαναδιαβάστε τον Μικρό Πρίγκιπα. Όχι, μια φορά σαν ιστορία. Επιστρέψτε. Επιστρέψτε. Γιατί η ζωή είναι ένα ταξίδι επιστροφής.
 
ΥΓ.2 Αν αγαπάτε τις ζωγραφιές, συνεχίστε να σχεδιάζετε έναν βόα κι έναν ελέφαντα κι ας βλέπουν πάντοτε οι άλλοι απλώς ένα καπέλο.
 
ΥΓ.3 Ο Εξιπερί έπεσε με το αεροπλάνο του σε μια έρημο. Μα σ’ αυτήν την επικίνδυνη κι απειλητική γη, εκεί στα δύσκολα, τα κρίσιμα και τα μοναχικά βρήκε τελικά τις απαντήσεις. Κοιτάξτε και στη δική σας έρημο με προσοχή κι ανοιχτή καρδιά. Έχετε το νου σας, γιατί κάπου μπορεί να βρίσκεται ένας Μικρός Πρίγκιπας.

Follow on twitter:  @koublis

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΝα μην φλερτάρεις με τη νίκη αλλά να ερωτευτείς την προσπάθεια…
Επόμενο άρθροΗ διακοπή του ρεύματος έχει συνταγματικό πρόβλημα
Ο Πέτρος Κουμπλής είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τις σπουδές Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε στα δεκαοκτώ του χρόνια να ασχολείται με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα (ALPHA, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ), έχει ασχοληθεί με ντοκιμαντέρ (EΡΤ, EBU), τη συγγραφή σατιρικών κειμένων και την σκηνοθεσία. Έργα του: «12 Ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν Παραμύθια» (Άνεμος), «Η θεία Δίκη» (Καστανιώτης), «Ο Θεός βαριέται τώρα τελευταία» (θεατρικό). Τα τελευταία χρόνια έχει καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο. www.koublis.gr

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί μου θύμισες τώρα!!! Πώς το είχα ξεχάσει αυτό το βιβλίο-«καταφύγιο όταν έρχονται τα δύσκολα»…? Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια για το κείμενο! (Και τί υπέροχο δώρο γενεθλίων…Ευχαριστώ! Μου φώτισες τη μέρα!)

 2. Πολύ ωραίο άρθρο! Αυτή είναι η ουσία, να αναγνωρίζουμε τους «μικρούς πρίγκιπες» και να τους δίνουμε φωνή.
  Και ακόμα περισσότερο, να έρθουμε σε επαφή με το μικρό πρίγκιπα που ο καθένας μας κρύβει μέσα του και να του επιτρέψουμε να ξαναγεννηθεί…

 3. Πολύ μου αρέσει ο τρόπους που γράφεις ρε Πετράν! Πάρα πολύ! Ο μικρός πρίγκηπας είναι το αγαπημένο μου βιβλίο και κάνω το ίδιο πράγμα….»Εκεί επιστρέφω στα δύσκολα. Εκεί ξαναδιαβάζω τα όνειρά μου».
  Θέλω να μας δω όλους ενωμένους! Μακρυά από κόμματα, παρατάξεις, συμφέροντα! Όλοι το ίδιο είμαστε και μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα αρκεί να είμαστε μια γροθιά! Πως ήταν παλιότερα ο θεσμός της οικογένειας κάτι τέτοιο. Όλοι για έναν κι ένας για όλλους. Ομάδα. Έτσι θα καταλάβει και ο βασιλιάς ότι … τελείωσε!

  Υ.Γ. Πετράν, διάβαζα χίλια δυό πράγματα πριν πέσω στο κείμενό σου και μου έφτιαξε τη μέρα αλλά μου φαίνεται πως αυτά είναι δύσκολο να γένουν. Παρόλα αυτά όπως λέει ο Νιόνιος σε ένα τραγούδι του και που εδώ και χρόνια είναι το μότο μου χαχα «κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει, είναι που ονειρεύομαι σα το καραγκιόζη»!!! Οι μικροί πρίγκηπες πρέπει να ενωθούν για να ομορφήνουν το κόσμο …

 4. Σχετικά με το ξαναγυρίσουμε στο διάβασμα ενός βιβλίου.. νομίζω εκεί μετράται η δύναμη του συγγραφέα και του έργου του. Έχω γυρίσει πολλές φορές όχι μόνο στον «Μικρό Πρίγκηπα», αλλά και σε πολλά ακόμη βιβλία. Δεν είναι πάντα μόνο όσα μας διδάσκει το κείμενο, αλλά και με τις αναμνήσεις που εμείς το έχουμε συνδέσει.

  Σχετικά όμως με τις διαταγές του βασιλιά, την υπακοή και την …. θάλασσα, θα μου επιτρέψεις να πω ότι απλά φταίμε και εμείς (εγώ, εσύ, όλοι μας). Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και άμεσα, γιατί αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι. Το καζάνι που λέγεται ελληνικός λαός και ο «βασιλιάς» με τους αυλικούς του το σπρώχνουν ακόμη προς τη θάλασσα, αρχίζει να κοχλάζει επικίνδυνα!

  Καλό κουράγιο σε όλους μας για ότι μας επιφυλάσσειη ιστορία!!

  Υ.Γ. : ΠΈΤΡΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΌΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΥΠΈΡΟΧΟ ΚΕΊΜΕΝΟ!!!

 5. Kalispera.Gi alli mia fora Petro egrapses me t arthro sou. Distixws emeis oi aploi anthrwpoi exoume san tous skilous mathei na ipakoume s afentika k na skivoume to kefali.. Mipws na xesikothoume ligo! ..? Den prepei na tous afinoume na mas patane.. Den eimaste ta skoupidia kanenos! Sinanthrwpoi xipniste prin na einai arga!!! 007

 6. Η πιο υπέροχη δύναμη που μπορούσε να παραχωρήσει ο θεός στον άνθρωπο
  είναι το πνευμα που του δώρισε! Όταν το ξέρετε αυτό ο καθένας μπορεί να
  γίνει ευεργέτης της ανθρωπότητας….
  Aivanhov Omraam Mikhael

  Η δύναμη της σκέψης που μας δίνει ένα «παραμύθι»!!!!!!!!
  Μας το θύμησες.

 7. πριν απο μερικους μηνες ηρθα ξανα σε επαφη με αυτο το μαγευτικο κειμενο στα πλαισια ενος θεατρικου εργαστηριου…….ειναι κατι που μπορει να σου προσφερει λυτρωση, σε μια τοσο δυσκολη πραγματικοτητα ……..εμαθα πολλα απο αυτο το ξανθο αγορι,που ολο γελουσε, ηθελε ενα αρνι για συντροφια και παντα ελεγε »παραξενοι που ειναι αυτοι οι μεγαλοι»…….να εισαι παντα καλα και σου ευχομαι καποτε να σε πλησιασει ενα παιδι με ξανθα μαλλια να σου χαρισει μια αρμαθια κουδουνακια που θα σε κανουν να γελας και οταν βλεπεις τα αστερια να ξερεις οτι καπου σε ενα απο αυτα κατοικει και ο μικρος πριγκηπας………….

 8. …για όλους τους ανθρώπους τ’αστέρια δεν είναι ίδια.
  …εσύ θα έχεις τ’αστέρια που δεν έχει κανένας.Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό τη νύχτα,αφού εγώ θα μένω σ’ένα απ’αυτά,αφού εγώ θα γελάω σ’ένα απ’αυτά,θα είναι για σένα σαν να γελάνε όλα τ’αστέρια.Εσύ θα έχεις αστέρια που ξέρουν να γελάνε…
  Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
  Ο Μικρός Πρίγκιπας
  απλά υπέροχο!!!

 9. Εχω δυο-τρια βιβλια λιμανακια για τα δυσκολα και πετρουλες στα ορμητικα ποταμια για να περνω απεναντι! σε αυτα γυρνω και ξαναγυρνω στο περασμα του χρονου….ευχαριστω Πετρο που μου προσθεσες ακομα ενα….πως μου ειχε διαφυγει?

  την αγαπη μου………..

 10. H Isabel Allende είπε κάποτε ότι μπορείς να πεις τις μεγαλύτερες αλήθειες, μέσα από τα ψέμματα της μυθοπλασίας… Πόσο αληθινό!

  Ευχαριστούμε Πέτρο!

 11. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ είναι το πρίν και το μετά,το ποτέ και το πάντα Είναι όλα όσα φαίνονται απίθανα μα και εκείνα που λες απλά. Είναι η ζωή για ό,τι πραγματικά πιστεύεις πολύ! Είσαι εσύ ο ίδιος μέσα από κάθε καλό σου και άσχημο στοιχείο. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ είναι τόσο ξεχωριστός για όποιον μπορεί να δεί με τα μάτια του την πραγματική αξία που μπορεί να έχει το να εξημερώνεις…. ένα τριαντάφυλλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here