Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βυθίζει την οικονομία στην ύφεση

0
6

 

Μιλώντας σε συνέδιο με θέμα «Φυγή προς τα εμπρός», που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τη στρατηγική της θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση ενώ τόνισε ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν είναι αρκετή για να επανέλθει η ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε τονίσει πως η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε την κυβέρνηση στο να λάβει πρόσθετα μέτρα, τονίζοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται.

«Σήμερα, γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για την πραγματική οικονομία: 21 δισ. ευρώ σε απώλεια ΑΕΠ. Στα τέλη του ’14 όλοι προέβλεπαν ότι η οικονομία θα είχε ανάπτυξη. Το ’15 ήταν μία υφεσιακή χρονιά και το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και για το ’16» είπε, προσδιορίζοντας το κόστος σε 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε νοικοκυρό. «Αυτό είναι το τίμημα από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από μόνη της δεν είναι αρκετή
, καθώς το μίγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση είναι υφεσιακό. «Δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και στον περιορισμό των δαπανών» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των κρατικών δαπανών με αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

«Εχουμε προτείνει μέτρα για μείωση δαπανών αναλαμβάνοντας και πολιτικό κόστος. Η πολιτική της κυβέρνησης θα πλήξει την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή. Αυτό συμβαίνει ήδη» είπε, κλείνοντας κάθε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους.

«Κανείς δεν μιλά σήμερα για περαιτέρω μείωση του κόστους της μισθοδοσίας. Είναι άκαιρη η συζήτηση για μείωση 13-14ου μισθού» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το μίγμα μέτρων δεν θα είναι αρκετό να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που, όπως υποστήριξε, το γνωρίζουν όλοι -και οι πιστωτές- για αυτό έβαλαν και τον κόφτη.

«Το μίγμα πολιτικής που δίνει έμφαση στους φόρους είναι πολιτική της κυβέρνησης, όλοι προεξοφλούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η ενεργοποίηση του κόφτη είναι δεδομένη» δήλωσε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων.

«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που κατά βάθος αντιπαλεύεται την επιχειρηματικότητα» εκτίμησε, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό. «Χθες η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Επρεπε αυτή η συμφωνία να υπογραφεί την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των πιστωτών για να εκταμιευθεί η δόση; Αν υιοθετηθεί η γραμμή του «τραβάτε με και ας κλαίω» τότε είναι μαθηματικα βέβαιο ότι δεν χτίζονται συνθήκες εμπιστοσύνης» είπε, χαρακτηρίζοντας την αξιοπιστία ως βασικό πυλώνα μιας αναπτυξιακής στρατηγικής.

«Σήμερα υπάρχει σημαντικότατη απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης είναι το πιο φθηνό αναπτυξιακό μέτρο. Μονο μια κυβέρνηση που εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητά της μπορεί να πείσει επενδυτές να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστει να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια. «Σπασμωδικές ενέργειες δεν είναι ικανές να ανατρέψουν το κλίμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον αναπτυξιακό νόμο ως ένα «αδειανό πουκάμισο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here