Μιχάλης Χατζηγιάννης – Η υπόθεσή του θα κρίνει εκκρεμότητες χιλιάδων φορολογουμένων

0
14

 

Ρυθμιστής για χιλιάδες υποθέσεις φορολογουμένων γίνεται η δίκη για φορολογικά θέματα του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη

Πριν απο δύο χρόνια ελεγχθηκαν απο την εφορία οι καταθετικοί του λογαριασμοί και οι κινήσεις προς το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» είχε βγάλει στην Κύπρο- τη διετία 2010-2011  5,3 εκατομμύρια ευρώ.

Εφαρμόζοντας πρόσφατες σκληρές ρυθμίσεις και μάλιστα αναδρομικά τον κάλεσαν οι φορολογικές αρχές να καταβάλει για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 φόρους ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση έμελλε να επιλεγεί ως «πιλότος» για πολλές παρεμφερείς υποθέσεις. Κι αυτό επειδή αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που επέτρεψαν στις φορολογικές αρχές να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε μεγάλο βάθος χρόνου επιβάλλοντας αναδρομικές φορολογήσεις και να μετακυλίουν στις πλάτες του φορολογούμενου το βάρος να αποδείξει ο ίδιος, και όχι η εφορία, πως τα ποσά των καταθέσεων δεν αφορούν «αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».

Πριν λίγες μέρες η υπόθεση του Χατζηγιάννη οδηγήθηκε σε «πιλοτική δίκη» ενώπιον μείζονος σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο είναι πολλά ενώ αρκετές δικαστικές αποφάσεις απέκρουσαν την αναδρομική φορολόγηση ακυρώνοντας ελέγχους και βαριά πρόστιμα και άλλες δέχθηκαν ως συνταγματικό το νόμο και επικύρωσαν τις φορολογήσεις.

Αν το ΣτΕ υιοθετήσει την εφετειακή πλειοψηφία στην υπόθεση αυτή, τότε θα ακυρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς φορολογίας για τα οικονομικά έτη 2011-2012.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here